Czosnkowo-serowe poduszki z pstrągowym mazidłem

Czosnkowo-serowe poduszki z pstrągowym mazidłem
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondlu rozpuść masło i dodaj pokrojony czosnek, dosyp słodkiej papryki, szałwii, tymianku i natki pietruszki. Całość zagotuj na małym ogniu. Przecedź masło przez sitko i odstaw do miseczki.

W następnej kolejności rozwałkuj ciasto francuskie. Posmaruj je przygotowanym wcześniej masłem. Posyp serem pecorino. Wykrój kwadraty z ciasta. Na blaszce ułóż po 3-4 kwadraciki na sobie. Wierzch posyp serem i solą. Powstałe poduszeczki włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wyjmij, gdy się przyrumienią.

Doskonałym dodatkiem będzie mazidło z pstrąga. Surowego, pokrojonego pstrąga wrzuć do miksera. Dorzuć marynowany czosnek, odrobinę żółtej papryki, cebulę szalotkę. Polej sokiem z cytryny. Dodaj kremowy, biały serek. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę. Na koniec dorzuć pokrojone zielone jabłko i odrobinę posiekanej natki pietruszki.
Poduszka z francuskiego ciasta posmarowana mazidłem smakuje wyśmienicie!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA