Łopatka jagnięca pieczona w pomidorach z fasolą i kluseczkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
Składniki:
- 1,5 - 2 kg łopatki jagnięcej
- puszka krojonych pomidorów
- szklanka ugotowanej fasoli pawie oczko
- 3/4 szklanki białego półsłodkiego wina
Marynata:
- 1/2 słoiczka musztardy Dijon
- 100 ml białego octu winnego
- 8 dużych kaparów
- 5 łyżek zalewy z kaparów
- 4 liście laurowe
- szczypta ziela angielskiego
- 2 cebule
- 1/2 główki kopru włoskiego
- 3-4 gałązki naci kopru
- 3-4 gałązki lubczyku
- 2 gałązki ziela oliwnego
Kluseczki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- żółtko
- 200 g mąki pszennej
- natka pietruszki
- bazylia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Łopatkę ponacinaj. Przygotuj marynatę. W misce połącz musztardę, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, zalewę z kaparów i kapary. Dodaj pokrojoną cebulę, koper włoski, nać kopru, lubczyk i ziele oliwne. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Łopatkę natrzyj solą i włóż do marynaty. Mięso odstaw na 12 godzin.
Zamarynowane mięso przesmaż z każdej strony w żeliwnym garnku i odłóż na bok. W garnku przesmaż warzywa z marynaty, dodaj pomidory, fasolę i wino. Mięso włóż do garnka, przykryj i piecz w 160 stopniach przez 4,5 godziny.
Ziemniaki przepuść przez praskę. Z pietruszki i bazylii wyciśnij sok. Do ziemniaków dodaj sok, żółtko i mąkę. Ciasto zagnieć. Uformuj wałeczek i pokrój go na małe kawałki. Kluseczki wrzuć do gotującej się wody i wyciągnij zaraz po tym, jak wypłyną na powierzchnię. Łopatkę jagnięcą podaj z zielonymi kluseczkami. Smacznego!
Zamarynowane mięso przesmaż z każdej strony w żeliwnym garnku i odłóż na bok. W garnku przesmaż warzywa z marynaty, dodaj pomidory, fasolę i wino. Mięso włóż do garnka, przykryj i piecz w 160 stopniach przez 4,5 godziny.
Ziemniaki przepuść przez praskę. Z pietruszki i bazylii wyciśnij sok. Do ziemniaków dodaj sok, żółtko i mąkę. Ciasto zagnieć. Uformuj wałeczek i pokrój go na małe kawałki. Kluseczki wrzuć do gotującej się wody i wyciągnij zaraz po tym, jak wypłyną na powierzchnię. Łopatkę jagnięcą podaj z zielonymi kluseczkami. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z jagnięciny i baraniny
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W