Łopatka jagnięca pieczona w pomidorach z fasolą i kluseczkami

Łopatka jagnięca
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 4 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny

Składniki:

  • 1,5 - 2 kg łopatki jagnięcej
  • puszka krojonych pomidorów
  • szklanka ugotowanej fasoli pawie oczko
  • 3/4 szklanki białego półsłodkiego wina
Marynata:
  • 1/2 słoiczka musztardy Dijon
  • 100 ml białego octu winnego
  • 8 dużych kaparów
  • 5 łyżek zalewy z kaparów
  • 4 liście laurowe
  • szczypta ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 1/2 główki kopru włoskiego
  • 3-4 gałązki naci kopru
  • 3-4 gałązki lubczyku
  • 2 gałązki ziela oliwnego
Kluseczki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Łopatkę ponacinaj. Przygotuj marynatę. W misce połącz musztardę, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, zalewę z kaparów i kapary. Dodaj pokrojoną cebulę, koper włoski, nać kopru, lubczyk i ziele oliwne. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Łopatkę natrzyj solą i włóż do marynaty. Mięso odstaw na 12 godzin.
Zamarynowane mięso przesmaż z każdej strony w żeliwnym garnku i odłóż na bok. W garnku przesmaż warzywa z marynaty, dodaj pomidory, fasolę i wino. Mięso włóż do garnka, przykryj i piecz w 160 stopniach przez 4,5 godziny.
Ziemniaki przepuść przez praskę. Z pietruszki i bazylii wyciśnij sok. Do ziemniaków dodaj sok, żółtko i mąkę. Ciasto zagnieć. Uformuj wałeczek i pokrój go na małe kawałki. Kluseczki wrzuć do gotującej się wody i wyciągnij zaraz po tym, jak wypłyną na powierzchnię. Łopatkę jagnięcą podaj z zielonymi kluseczkami. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA