Kofty z jagnięciny podane z grzybami na chrupiącym chlebie
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 6 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z jagnięciny i baraniny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Mięso:
- 400 g jagnięciny mielonej
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżeczki kminku mielonego
- pieprz czarny
- papryka ostra mielona
- skórka z cytryny
- natka pietruszki
Dodatki:
- 300 g borowików (kapelusze)
- 2 cebule szalotki
- białe wino
- 4 łyżki serka mascarpone
- sól
- pieprz czarny
- estragon świeży
- masło klarowane do smażenia
- 200 g oscypka
- chleb rustykalny
- 6 ogórków małosolnych
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu winnego białego
- koperek
- natka pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, masę dzielimy na porcje, każdą formujemy na kształt walca i nakładamy na szablę (szpilkę do szaszłyków). Skrapiamy olejem, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w piekarniku w temp. 220 stopni około 15 minut.
Szalotkę dzielimy na łódki i przesmażamy na maśle na złoty kolor. Dodajemy grzyby, chwilę smażymy i podlewamy białym winem. Odparowujemy i dodajemy serek mascarpone. Ponownie odparowujemy, kiedy tylko otrzymamy konsystencję sosu dodajemy estragon, sporo natki pietruszki i koperku.
Kromki chleba obsmażamy na maśle na złoty kolor, na kromki wykładamy cienkie plastry oscypka, następnie upieczone kofty jagnięce, na wierzch grzyby w śmietanie. Na koniec wykładamy ogórki małosolne pokrojone i połączone z sosem z miodu, octu, musztardy francuskiej i świeżego koperku. Jeszcze tylko kilka gałązek świeżego koperku, olej koprowy, świeżo mielony czarny pieprz i gotowe!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź