Ciasto filo z jagnięciną i szpinakiem

Ciasto filo z jagnięciną i szpinakiem
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
Farsz mięsny:
2 łyżki oliwy
1 posiekana cebula
4 posiekane ząbki czosnku
pół łyżki mielonego, prażonego kminu
pół łyżki mielonej, prażonej kolendry
1 łyżeczka startego imbiru
500 g mielonej jagnięciny
sól i pieprz

Farsz szpinakowy:
200 g szpinaku
150 g fety
ćwierć filiżanki rodzynków
ćwierć filiżanki orzeszków piniowych
ćwierć filiżanki posiekanych liści mięty
woda
sól

1 opakowanie ciasta filo
150 g stopionego masła
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę w garnku o grubym dnie. Zeszklić cebulę i czosnek z przyprawami. Dodać mięso, sól i pieprz. Smażyć przez 3 minuty mieszając.
Przełożyć jagnięcinę do miski i odstawić do ostygnięcia.
Zagotować wodę z solą.
Blanszować szpinak przez minutę. Przełożyć go do cedzaka i przelać zimną wodą. Kiedy ostygnie odcisnąć płyn, a liście posiekać. Połączyć szpinak z jagnięciną, fetą, rodzynkami, orzeszkami i miętą. Podzielić masę na 10 równych porcji.
Rozgrzać piekarnik do 220°C.
Płat ciasta posmarować stopionym masłem i złożyć na pół. Czynności powtórzyć. Na środku położyć porcję farszu, zawinąć i zebrać brzegi u góry. Posmarować całość stopionym masłem. Przykryć ściereczką i w ten sam sposób przygotować resztę ciasta i farszu. Jeszcze raz posmarować stopionym masłem każde ciastko. Piec 6-8 minut, aż filo się zrumieni.
Wymieszać cukier puder z cynamonem i posypać upieczone ciastka.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA