Ciasto filo z jagnięciną i szpinakiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:Farsz mięsny:
2 łyżki oliwy
1 posiekana cebula
4 posiekane ząbki czosnku
pół łyżki mielonego, prażonego kminu
pół łyżki mielonej, prażonej kolendry
1 łyżeczka startego imbiru
500 g mielonej jagnięciny
sól i pieprz
Farsz szpinakowy:
200 g szpinaku
150 g fety
ćwierć filiżanki rodzynków
ćwierć filiżanki orzeszków piniowych
ćwierć filiżanki posiekanych liści mięty
woda
sól
1 opakowanie ciasta filo
150 g stopionego masła
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę w garnku o grubym dnie. Zeszklić cebulę i czosnek z przyprawami. Dodać mięso, sól i pieprz. Smażyć przez 3 minuty mieszając.
Przełożyć jagnięcinę do miski i odstawić do ostygnięcia.
Zagotować wodę z solą.
Blanszować szpinak przez minutę. Przełożyć go do cedzaka i przelać zimną wodą. Kiedy ostygnie odcisnąć płyn, a liście posiekać. Połączyć szpinak z jagnięciną, fetą, rodzynkami, orzeszkami i miętą. Podzielić masę na 10 równych porcji.
Rozgrzać piekarnik do 220°C.
Płat ciasta posmarować stopionym masłem i złożyć na pół. Czynności powtórzyć. Na środku położyć porcję farszu, zawinąć i zebrać brzegi u góry. Posmarować całość stopionym masłem. Przykryć ściereczką i w ten sam sposób przygotować resztę ciasta i farszu. Jeszcze raz posmarować stopionym masłem każde ciastko. Piec 6-8 minut, aż filo się zrumieni.
Wymieszać cukier puder z cynamonem i posypać upieczone ciastka.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z jagnięciny i baraniny
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W