Błyskawiczny gulasz z polędwicy wołowej
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy dobrej jakości
- 1 ½ szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę
- opłukanych pod bieżącą zimną wodą
- 1 szklanka młodej marchewki (około 120 g)
- 1 szklanka małych pieczarek (około 60 g)
- ⅓ szklanki posiekanej cebuli
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- ½ szklanki młodego zielonego groszku
- świeżego lub mrożonego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 450 g polędwicy wołowej
- bez tłuszczu i ścięgien
- pokrojonej na kawałki długości 4-5 cm
- 2 łyżki wytrawnego białego wina
- 2 łyżki bulionu z kury
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na średnio ostrym ogniu rozgrzać na dużej patelni 1 łyżkę masła i oliwę. Wrzucić ziemniaki, marchewkę i pieczarki. Od czasu do czasu smażyć pod częściowym przykryciem przez około 8 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione. Dodać cebulę i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty. Dołożyć czosnek, zielony groszek i ¼ łyżeczki soli. Poddusić pod przykryciem jeszcze przez 1 minutę. Odstawić na bok. Na innej patelni rozgrzać na średnio ostrym ogniu pozostałą 1 łyżkę masła, aż będzie bardzo gorące, ale nie zacznie dymić. Kawałki wołowiny posypać pozostałą ¼ łyżeczki soli i pieprzem. Ułożyć na patelni tak, aby tworzyły pojedynczą warstwę. Obracając, podsmażać przez 2-3 minuty, aż mięso się zrumieni z wszystkich stron. Przełożyć na półmisek. Na patelnię wlać wino i bulion. Gotować przez 10 sekund. Na czterech ogrzanych talerzach ułożyć mięso i warzywa. Polać sosem z pieczenia i natychmiast podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W