Błyskawiczny gulasz z polędwicy wołowej

Błyskawiczny gulasz z polędwicy wołowej
Oceń przepis:
114 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy dobrej jakości
  • 1 ½ szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • opłukanych pod bieżącą zimną wodą
  • 1 szklanka młodej marchewki (około 120 g)
  • 1 szklanka małych pieczarek (około 60 g)
  • ⅓ szklanki posiekanej cebuli
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • ½ szklanki młodego zielonego groszku
  • świeżego lub mrożonego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 450 g polędwicy wołowej
  • bez tłuszczu i ścięgien
  • pokrojonej na kawałki długości 4-5 cm
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki bulionu z kury

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na średnio ostrym ogniu rozgrzać na dużej patelni 1 łyżkę masła i oliwę. Wrzucić ziemniaki, marchewkę i pieczarki. Od czasu do czasu smażyć pod częściowym przykryciem przez około 8 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione. Dodać cebulę i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty. Dołożyć czosnek, zielony groszek i ¼ łyżeczki soli. Poddusić pod przykryciem jeszcze przez 1 minutę. Odstawić na bok. Na innej patelni rozgrzać na średnio ostrym ogniu pozostałą 1 łyżkę masła, aż będzie bardzo gorące, ale nie zacznie dymić. Kawałki wołowiny posypać pozostałą ¼ łyżeczki soli i pieprzem. Ułożyć na patelni tak, aby tworzyły pojedynczą warstwę. Obracając, podsmażać przez 2-3 minuty, aż mięso się zrumieni z wszystkich stron. Przełożyć na półmisek. Na patelnię wlać wino i bulion. Gotować przez 10 sekund. Na czterech ogrzanych talerzach ułożyć mięso i warzywa. Polać sosem z pieczenia i natychmiast podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA