Pieczone ziemniaki faszerowane kaszanką

Pieczone ziemniaki faszerowane kaszanką
Oceń przepis:
54 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 5 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • szczypta soli
  • 250 g kaszanki
  • łyżeczka pieprzu
  • szczypta soli
  • kilka gałązek rozmarynku
  • kilka gałązek lubczyku
  • Konfitura:
  • czerwona cebula
  • 4 wędzone śliwki
  • 3 łyżki śliwkowych powideł
  • cukier
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżeczki konfitury śliwkowej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj, przekrój na pół i wydrąż. Pozostałą część ziemniaka posiekaj razem z kaszanką. Dodaj pieprz, sól i zioła. Farsz nałóż do wydrążonych połówek ziemniaka.
Przygotuj konfiturę. Cebulę i wędzone śliwki pokrój, przełóż na patelnie, zasyp cukrem. Dodaj gałązki rozmarynu. Nie mieszkaj składników.
Patelnię wstaw na ogień i smaż cebulę na wolnym ogniu do momentu skarmelizowania się cebuli, przez około 40 minut. Dla wzmocnienia smaku dodaj śliwkowe powidła.
Gotową konfiturę nałóż na wierzch ziemniaków. Ziemniaki z farszem i konfiturą piecz w 180 stopni przez 30 minut. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA