Filety z kurczaka w ziołowej kruszonce
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 2-3 filety z kurczaka
- 2-3 kromki czerstwego pieczywa (może być bagietka lub inne pszenne)
- ¼ szklanki pistacji
- 2 łyżki świeżego tymianku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 3 łyżki startego parmezanu
- sól
- pieprz
- oliwa
- ½ papryczki chili
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Filety z kurczaka oczyszczamy i przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Kromki pieczywa kruszymy w malakserze na gruby żwirek, dodajemy pistacje, posztakowaną pietruszkę, listki tymianku, parmezan, pokrojoną chili, skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek sól, pieprz i 2-3 łyżki oliwy. Miksujemy krótko do połączenia się składników. Jeśli masa wyjdzie zbyt sypka, dolewamy jeszcze trochę oliwy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Układamy filety na blaszce do pieczenia, na wierzch kładziemy grubą warstwę kruszonki i pieczemy ok. 15 minut, aż kruszonka się zapiecze, a kurczak dojdzie w środku.
Podajemy z ryżem, kaszą lub lekką sałatką.
Kromki pieczywa kruszymy w malakserze na gruby żwirek, dodajemy pistacje, posztakowaną pietruszkę, listki tymianku, parmezan, pokrojoną chili, skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek sól, pieprz i 2-3 łyżki oliwy. Miksujemy krótko do połączenia się składników. Jeśli masa wyjdzie zbyt sypka, dolewamy jeszcze trochę oliwy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Układamy filety na blaszce do pieczenia, na wierzch kładziemy grubą warstwę kruszonki i pieczemy ok. 15 minut, aż kruszonka się zapiecze, a kurczak dojdzie w środku.
Podajemy z ryżem, kaszą lub lekką sałatką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W