Chłodnik z granatem
Oceń przepis:
Przygotował:
Malka Kafka
- Seria kulinarna:
- Koszer macher (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia koszerna
Składniki:
- jogurt 1 litr
- 1 granat
- 0,5 ogórka długiego z miękką skórą
- 1 cebulka
- 2 buraki
- 0,5 pęczka rzodkiewek
- sok z połówki cytryny
- 10 dag orzechów włoskich
- 10 dag migdałów w płatkach
Przyprawy aromatyczne:
- goździk
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól do gotowania buraków
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obierz buraki, pokrój w kostkę i ugotuj w małej ilości wody z solą i z aromatycznymi przyprawami. Odstaw do ostudzenia, poczym odcedź. Trochę wywaru zachowaj do barwienia lodów. Rzodkiewki pokrój w plastry, cebulkę posiekaj drobno, obierz granat i oddziel ziarna. Ogórka dobrze umyj, jeśli ma miękką skórkę nie obieraj, przekrój wzdłuż, wydryluj i pokrój w kostkę. Wszystkie składniki zalej jogurtem, dodaj sok z cytryny do smaku i wymieszaj dokładnie, na koniec dodaj kostkę z buraków. Wymieszaj delikatnie, żeby wyróżniały się jaśniejsze smugi jogurtu. Przełóż do miseczek, wierzch posyp prażonymi migdałami, orzechami i ziarnami granatu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W