Sopa pozole – zupa z białej kukurydzy
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- ½ kg żeberek wieprzowych
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 600 g białej kukurydzy (może być z puszki) lub ew. ciecierzycy
- 1,5 cebuli
- 1 główka czosnku + 3 ząbki
- 1 łyżeczka oregano
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka kuminu
- ew. epazote suszone lub świeże (przyprawa trudno dostępna)
- 6 papryczek guajillo
- 6 papryczek ancho
- oliwa
- sól
- pieprz
- ½ limonki
Dodatki:
- rzodkiewki pokrojone w plastry
- limonka
- kilka liści kapusty pekińskiej pokrojonej w cienkie paski
- awokado
- świeża kolendra
- pokruszony ser feta
- drobno pokrojona cebula
- tostadas (czyli usmażone w głębokim oleju tortille kukurydziane)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jeśli mamy kukurydzę suszoną, powinniśmy ją namoczyć przez noc, na drugi dzień wymienić wodę na świeżą i gotować ok. 2h, aż zmięknie. Jeśli gotujemy zupę na ciecierzycy, podobnie musimy ją namoczyć na noc w chłodnej wodzie i ugotować na drugi dzień w świeżej wodzie.
Jeśli korzystamy z kukurydzy z puszki, przerzucamy ją do garnka, zalewamy wodą na wysokość kukurydzy, dodajemy całą cebulę, główkę czosnku przekrojoną na pół i zagotowujemy. Następnie dorzucamy mięso pokrojone w kawałki podobnej wielkości jak na gulasz. Gotujemy i w tym samym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Papryczki zalewamy wodą i gotujemy, aż zmiękną (wcześniej odcinamy im ogonki). Miękkie papryki przekładamy do blendera, dodajemy 3 ząbki czosnku i pół cebuli, podlewamy odrobiną wody spod papryk i miksujemy na pastę. Następnie przesmażamy ją na 2-3 łyżkach oliwy w szerokim rondlu. Pastę warto przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek i skórek papryki.
Po 10 minutach przesmażoną pastę przelewamy do gotującej się kukurydzy z mięsem. Doprawiamy zupę oregano, listkami laurowymi, kuminem i epazote, jeśli używamy, solą i pieprzem i gotujemy do czasu aż mięso zacznie rozpadać się na włókna. Wyciągamy z zupy główkę czosnku i cebulę, doprawiamy kilkoma kroplami soki z limonki. Zupę podajemy z dodatkami postawionymi osobno, tak by każdy mógł nałożyć sobie to, co lubi.
Tipy:
- Zupa jest inspirowana tradycyjna zupą pozole, z racji problemów ze zdobyciem niektórych składników pozwoliłam sobie na pewne modyfikacje.
- Pozole możemy podzielić na wersje blanco, rojo i verde – w zależności od koloru i użytych składników.
- Pozole w każdej części Meksyku będzie trochę inne.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź