Krupnik na podrobach

Krupnik na podrobach
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 5)
Rodzaj dania:
Zupy, Dania z kaszy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 skrzydło z indyka
  • 1 szyja z indyka
  • 3-4 serduszka indyka lub kurczaka
  • 3-4 wątróbki z indyka
  • 1 udko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 gałązki selera naciowego lub kawałek selera białego
  • 1 skrzydło z indyka
  • ½ szklanki kaszy jęczmiennej, perłowej
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 2 ziemniaki
  • 4 suszone grzyby
  • 1 ząbek czosnku
  • nać pietruszki lub świeży lubczyk do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso i podroby płuczemy i wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i na niedużym gazie gotujemy ok. 3-4 godziny. W trakcie zbieramy szumowiny.

Wyławiamy mięso i podroby, a do garnka wrzucamy starte na tarce lub pokrojone w mniejszą kostkę warzywa, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony czosnek i suszone grzyby. Gotujemy ok. 20 minut i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dosypujemy kaszę.

Przestudzone podroby i mięso kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do zupy, kiedy już wszystkie warzywa będą dogotowane, doprawiamy całość solą, pieprzem i serwujemy. Posypujemy natką pietruszki lub świeżym lubczykiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA