Krupnik na podrobach
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 5)
- Rodzaj dania:
- Zupy, Dania z kaszy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 skrzydło z indyka
- 1 szyja z indyka
- 3-4 serduszka indyka lub kurczaka
- 3-4 wątróbki z indyka
- 1 udko z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 gałązki selera naciowego lub kawałek selera białego
- 1 skrzydło z indyka
- ½ szklanki kaszy jęczmiennej, perłowej
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól
- pieprz
- 2 ziemniaki
- 4 suszone grzyby
- 1 ząbek czosnku
- nać pietruszki lub świeży lubczyk do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso i podroby płuczemy i wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i na niedużym gazie gotujemy ok. 3-4 godziny. W trakcie zbieramy szumowiny.
Wyławiamy mięso i podroby, a do garnka wrzucamy starte na tarce lub pokrojone w mniejszą kostkę warzywa, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony czosnek i suszone grzyby. Gotujemy ok. 20 minut i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dosypujemy kaszę.
Przestudzone podroby i mięso kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do zupy, kiedy już wszystkie warzywa będą dogotowane, doprawiamy całość solą, pieprzem i serwujemy. Posypujemy natką pietruszki lub świeżym lubczykiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zupy
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W