Kaszotto na różowo z serem kozim, krewetkami i orzechami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kaszy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 0,5 szklanki suchej kaszy pęczak
- ¼ szklanki wytrawnego, czerwonego wina
- 2-2,5 szklanki lekkiego bulionu
- 100-150 g sera koziego
- 8 krewetek średniej wielkości, obranych
- 1 mała czerwona cebula
- 1 średniej wielkości upieczony burak
- spora garść orzechów nerkowca, lekko podprażonych
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki syropu daktylowego (ew. miodu)
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól
- pieprz
- ok. 70 g masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na niej krótko drobno poszatkowaną cebulę. Dorzucamy kaszę pęczak. Podsmażamy 2 minuty, często mieszając. Następnie wlewamy wino i odparowujemy.
Buraczek kroimy w drobną kostkę, dodajemy go do kaszy. Następnie dolewamy chochlę bulionu i gotujemy kaszę. Co jakiś czas dolewamy bulion, aż kasza się ugotuje. Doprawiamy całość sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu, tymiankiem, syropem z daktyli, solą i octem. Krótko razem gotujemy, często mieszając.
Dodajemy krewetki i pozostałe masło. Po 3 minutach możemy dodać pokruszony ser. Nakładamy na talerze i dekorujemy pokrojonymi niezbyt drobno orzechami i listkami tymianku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W