Kasza śniadaniowa z pieczonymi warzywami
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Dania z kaszy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka ugotowanej kaszy owsianej
- 2 marchewki
- ¼ małego selera
- 1 batat
- 1 żółty burak
- 1 szklanka obranej dyni
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka kuminu
- oliwa
- sok z ½ pomarańczy
Ponadto:
- 3 łyżki pasty tahini
- sok z ½ cytryny
- kilka łyżek wody
- duża szczypta ostrej papryki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Warzywa obieramy i kroimy w podobnej wielkości kawałki. Przekładamy je do miski, skrapiamy porządnie oliwą i doprawiamy.
Rozkładamy warzywa w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy częścią soku z pomarańczy i wstawiamy do pieca.
W tym czasie gotujemy obie kasze w osobnych rondelkach, na koniec mieszamy je i odstawiamy. Upieczone warzywa nie powinny być zbyt miękkie, możemy je w razie potrzeby dodatkowo doprawić, zostawiamy do wystudzenia.
Pastę tahini mieszamy z wodą, papryką i sokiem z cytryny, pakujemy do pojemniczka i wstawiamy do lodówki. Na drugi dzień dzielimy kasze na 4 pojemniczki, do każdego dorzucamy warzywa i polewamy sosem tahini, lub pakujemy je do osobnego pojemniczka. Zabieramy do pracy i jemy jako zimne śniadanie lub po podgrzaniu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź