Warzywa w sosie sezamowym

Warzywa w sosie sezamowym
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
ATELIER SMAKU na parze (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 15 dag świeżego szpinaku
  • 1/2 cukinii
  • 4 łyżki suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
  • 1/2 fenkuła
  • 200 ml śmietanki sojowej
  • 3 łyżki tahini
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
  • 1/2 łyżeczki suszonego pepperoncino
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • granat do dekoracji
  • 2 łyżeczki białego i 2 łyżeczki czarnego sezamu do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Szpinak gotujemy przez minutę na parze dla zmniejszenia objętości i układamy w 4 żadoodpornych naczyniach na przemian z plastrami cukinii, fenkuła, suszonymi pomidorami i zalewamy sosem przygotowanym ze zmieszanej tahiny ze śmietanką sojową, siemieniem lnianym, sosem sojowym i przyprawą "5 smaków". Skrapiamy po wierzchu olejem sezamowym i posypujemy pepperoncino. Gotujemy w piekarniku parowym przez kilka minut. W tym czasie na patelni podprażamy przez chwilę sezam. Po wyjęciu dania z piekarnika, posypujemy je obranym granatem i sezamem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA