Warzywa w sosie sezamowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- ATELIER SMAKU na parze (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 15 dag świeżego szpinaku
- 1/2 cukinii
- 4 łyżki suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
- 1/2 fenkuła
- 200 ml śmietanki sojowej
- 3 łyżki tahini
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
- 1/2 łyżeczki suszonego pepperoncino
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- granat do dekoracji
- 2 łyżeczki białego i 2 łyżeczki czarnego sezamu do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Szpinak gotujemy przez minutę na parze dla zmniejszenia objętości i układamy w 4 żadoodpornych naczyniach na przemian z plastrami cukinii, fenkuła, suszonymi pomidorami i zalewamy sosem przygotowanym ze zmieszanej tahiny ze śmietanką sojową, siemieniem lnianym, sosem sojowym i przyprawą "5 smaków". Skrapiamy po wierzchu olejem sezamowym i posypujemy pepperoncino. Gotujemy w piekarniku parowym przez kilka minut. W tym czasie na patelni podprażamy przez chwilę sezam. Po wyjęciu dania z piekarnika, posypujemy je obranym granatem i sezamem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W