Deser z tofu
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- ATELIER SMAKU na parze (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Desery
Składniki:
- 30 dag tofu
- 300 ml mleka sojowego
- 10 dag cukru light Muscovado
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 1 szczypta zielonego kardamonu
- 4 łyżki skrobii kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
- garść podprażonych płatków migdałów
- Sos:
- 200 ml pulpy z mango
- 100 ml mleka sojowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jako pierwszą przygotowujemy jasną część kremowego deseru miksując 20 dag tofu z 6 dag cukru, sporą szczyptą kardamonu i 150 ml mleka sojowego na jednolitą masę. Dodajemy 2 łyżki skrobii kukurydzianej i ponownie miksujemy. Łączymy z sokiem z cytryny i miksujemy ostatni raz. Następnie aby przygotować czekoladową część deseru miksujemy 10 dag tofu z pozostałą ilością cukru, 150 ml mleka sojowego i rozpuszczoną czekoladą na jednolitą masę. Dodajemy 2 łyżki skrobii kukurydzianej i miksujemy jeszcze raz. Wlewamy na przemian obie części deseru do miseczek i gotujemy na parze aż całość się zetnie. Deser podajemy na ciepło lub na zimno polany sosem uzyskanym ze zmiksowania pulpy z mango z mlekiem sojowym. Po wierzchu posypujemy podprażonymi płatkami migdałów.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W