Krem czekoladowy

Krem czekoladowy
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 250 ml tłustej śmietany
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 110 g czekolady (mieszanka słodkiej i gorzkiej)
  • 6 żółtek jajek
  • 50 g cukru (niekonieczne)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Podgrzej śmietanę, mleko i wanilię. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę wymieszaj w misce z żółtkami. Dodaj mleko. Przelej mieszankę do 6 foremek i piecz w kąpieli wodnej, aż brzegi zsiądą się, ale środek będzie galaretowaty (około 20 min). Wyjmij krem czekoladowy z piekarnika. Ostudź. Przed podaniem trzymaj przez kilka godzin w lodówce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA