Winna galaretka z winogronami

Winna galaretka z winogronami
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • łyżka żelatyny
  • 200 g cukru
  • 2 miarki wytrawnego białego/musującego wina
  • ok. 400 g małych czerwonych i zielonych winogron bezpestkowych
  • 3/4 miarki gęstej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka ekstraktu wanilii lub koniaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozmieszać żelatynę w 2 łyżkach wody i odstawić do zmięknięcia. Wlać wino do rondelka, dodać cukier i podgrzewać, żeby się rozpuścił. Nie zagotować. Zdjąć wino z gazu i wmieszać żelatynę do zupełnego rozpuszczenia. Wystudzić. Włożyć winogrona do 6 kokilek lub innych foremek. Wypełnić je mieszanką z wina. Zakryć i schłodzić przez kilka godzin, żeby zastygła. Przed podaniem przejechać nożem po brzegu foremki, a jej dno zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie. Odwrócić i wyłożyć galaretkę na talerzyk.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA