Gulasz warzywny z tofu, pomidorkami cherry i komosą ryżową
Oceń przepis:
Przygotował:
Daria Ładocha
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Dobre dla dzieci
Składniki:
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 marchewka
- pół cukinii
- 1 opakowanie tofu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g pomidorków cherry
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- garść posiekanej natki pietruszki
- pół szklanki wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przepłucz komosę wrzątkiem i zalej zimną wodą w proporcji 1:2 (jedna porcja kaszy na dwie wody). Gotuj około 15 minut od momentu wrzenia, do momentu, kiedy pojawią się białe sprężynki. Pozostaw kaszę pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Papryki umyj, usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę.
Obraną marchewkę i cukinię pokrój na talarki. Jeśli cukinia będzie bardzo duża, to talarki podziel na ćwiartki.
Na dużej patelni rozgrzej masło i podsmaż czosnek wraz z cebulą. Następnie dodaj wszystkie warzywa oprócz pomidorów, kozieradkę i podsmażaj ciągle mieszając około 5 minut.
Zalej całość wodą, dodaj pomidorki i duś pod przykryciem 10 minut.
Następnie dodaj przecier pomidorowy, tofu pokrojone w kostkę i pozostałe przyprawy wraz z miodem. Doprowadź do wrzenia.
Podawaj gulasz na ugotowanej komosie ryżowej posypany zieloną pietruszką.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Papryki umyj, usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę.
Obraną marchewkę i cukinię pokrój na talarki. Jeśli cukinia będzie bardzo duża, to talarki podziel na ćwiartki.
Na dużej patelni rozgrzej masło i podsmaż czosnek wraz z cebulą. Następnie dodaj wszystkie warzywa oprócz pomidorów, kozieradkę i podsmażaj ciągle mieszając około 5 minut.
Zalej całość wodą, dodaj pomidorki i duś pod przykryciem 10 minut.
Następnie dodaj przecier pomidorowy, tofu pokrojone w kostkę i pozostałe przyprawy wraz z miodem. Doprowadź do wrzenia.
Podawaj gulasz na ugotowanej komosie ryżowej posypany zieloną pietruszką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W