Zapiekanka z ziemniaków i bakłażanów z mięsnym sosem

Zapiekanka z ziemniaków i bakłażanów z mięsnym sosem
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 5 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zapiekanki

Składniki:

  • 500 g mielonej koźliny
  • 3 czerwone cebule
  • 6-7 ząbków czosnku
  • chilli
  • olej
  • szczypta ziaren kolendry
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • ¼ szklanki winnego octu
  • 2 bakłażany
  • 6-7 ziemniaków
  • listki świeżej kolendry
  • 150 g żółtego startego sera np. gouda, kaszubski
  • Orzeźwiający napój:
  • litr zsiadłego mleka
  • garść koperku
  • szczypior
  • 4-5 pomidorków cherry
  • sól
  • chlust oliwy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i papryczkę chilli posiekaj. Na dużej ilości oleju podduś posiekane warzywa i mielone mięso. Dopraw solą, pieprzem, ziarnami kolendry. Dodaj sos sojowy, miód i ocet.
Bakłażana pokrój w grubsze plastry, a ziemniaki w cienkie plastry.
W naczyniu żaroodpornym na spodzie z odrobiną oliwy ułóż warstwę ziemniaków. Posól je. Następnie ułóż warstwę z plastrów bakłażana i warstwę mięsa. Czynność powtórz z kolejną warstwą. Zapiekankę przykryj folią i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 -190 stopni.
Następnie posyp zapiekankę startym serem i zapiekaj zapiekankę przez 5 minut, aż ser się roztopi.
Super dodatkiem do zapiekanki będzie orzeźwiający napój ze zsiadłego mleka.
Koperek, szczypior i pomidorki posiekaj. W dzbanku połącz posiekane warzywa z zsiadłym mlekiem. Dopraw solą i oliwą. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA