Gulasz z jagnięciny i białej fasoli w szybkowarze

Gulasz z jagnięciny i białej fasoli w szybkowarze
Oceń przepis:
45 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 4 kotlety jagnięce z łopatki (około 1 kg)
  • po wykrojeniu tłuszczu
  • 1 ½ szklanki (około 225 g) suchej białej fasoli
  • opłukanej pod zimną bieżącą wodą
  • 2 szklanki pomidorów pokrojonych w kostkę z puszki
  • 1 szklanka cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę oczyszczonego i opłukanego pora
  • 2 łyżki grubo posiekanego czosnku
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1 gałązka świeżej szałwii lub 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki sosu Worchestershire
  • 3 szklanki zimnej wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki włożyć do szybkowaru, przykryć starannie i postawić na ostrym ogniu, aż zawór wykaże, że gulasz się gotuje pod dużym ciśnieniem. Zmniejszyć ogień na mały i dusić przez 40 minut.
Wypuścić parę zgodnie ze wskazówkami producenta (robię to w zlewie, aby para nie rozeszła się po całej kuchni). Otworzyć szybkowar. Odstawić gulasz na kilka minut, aż tłuszcz wypłynie na powierzchnię. Zdjąć go łyżką i usunąć jak najwięcej tłuszczu. Sprawdzić smak, w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem. Podawać na gorąco.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA