Faszerowany schab z morelami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 4 grube kawałki schabu bez kości
- szklanka mleka
Farsz:
- 2 łyżki masła
- garść suszonych moreli
- ½ szklanki nalewki morelowej lub brzoskwiniowej
- łyżka sera pleśniowego
Sos:
- 7 cebulek szalotek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 3 pieczone papryczki chili
- 15 ml nalewki morelowej
Sałata:
- sałata rzymska
- koperek
- 2 łyżki octu winnego
- sok z połówki cytryny
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od zamarynowania schabu. Każdy kawałek schabu ponacinaj, zrób kieszonkę. Mięso przełóż do miski i zalej mlekiem. Odstaw.
Przygotuj farsz. Na patelni rozpuść masło i dodaj suszone morele. Całość podlej nalewką morelową i duś. Na koniec dodaj ser pleśniowy i dokładnie wymieszaj.
Zamarynowane w mleku plastry schabu osusz i nafaszeruj morelami. Na końcu mięso oprósz solą i pieprzem i obsmaż na patelni z dwóch stron. Obsmażone kotlety przełóż do brytfanki i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz go w 180 stopniach przez maksymalnie 15 minut.
W tym czasie przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło, dodaj obrane cebuli szalotki, ząbki czosnku i wcześniej upieczone papryczki chili. Wszystkie składniki podlej nalewką. Sos redukuj powoli na małym ogniu.
Ostatnim dodatkiem będzie ekspresowa zielona sałata. W misce połącz pokrojoną sałatę rzymską i posiekany koperek. Całość dopraw octem, oliwą, solą i pieprzem.
Schab podawaj z sałatą i sosem. Smacznego!
Przygotuj farsz. Na patelni rozpuść masło i dodaj suszone morele. Całość podlej nalewką morelową i duś. Na koniec dodaj ser pleśniowy i dokładnie wymieszaj.
Zamarynowane w mleku plastry schabu osusz i nafaszeruj morelami. Na końcu mięso oprósz solą i pieprzem i obsmaż na patelni z dwóch stron. Obsmażone kotlety przełóż do brytfanki i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz go w 180 stopniach przez maksymalnie 15 minut.
W tym czasie przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło, dodaj obrane cebuli szalotki, ząbki czosnku i wcześniej upieczone papryczki chili. Wszystkie składniki podlej nalewką. Sos redukuj powoli na małym ogniu.
Ostatnim dodatkiem będzie ekspresowa zielona sałata. W misce połącz pokrojoną sałatę rzymską i posiekany koperek. Całość dopraw octem, oliwą, solą i pieprzem.
Schab podawaj z sałatą i sosem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Kuchnia polska
Potrawy na Boże Narodzenie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W