Faszerowany schab z morelami

Faszerowany schab z morelami
Oceń przepis:
63 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

  • 4 grube kawałki schabu bez kości
  • szklanka mleka
Farsz:
Sos:
  • 7 cebulek szalotek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 pieczone papryczki chili
  • 15 ml nalewki morelowej
Sałata:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od zamarynowania schabu. Każdy kawałek schabu ponacinaj, zrób kieszonkę. Mięso przełóż do miski i zalej mlekiem. Odstaw.
Przygotuj farsz. Na patelni rozpuść masło i dodaj suszone morele. Całość podlej nalewką morelową i duś. Na koniec dodaj ser pleśniowy i dokładnie wymieszaj.

Zamarynowane w mleku plastry schabu osusz i nafaszeruj morelami. Na końcu mięso oprósz solą i pieprzem i obsmaż na patelni z dwóch stron. Obsmażone kotlety przełóż do brytfanki i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz go w 180 stopniach przez maksymalnie 15 minut.
W tym czasie przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło, dodaj obrane cebuli szalotki, ząbki czosnku i wcześniej upieczone papryczki chili. Wszystkie składniki podlej nalewką. Sos redukuj powoli na małym ogniu.

Ostatnim dodatkiem będzie ekspresowa zielona sałata. W misce połącz pokrojoną sałatę rzymską i posiekany koperek. Całość dopraw octem, oliwą, solą i pieprzem.
Schab podawaj z sałatą i sosem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA