Miodownik
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar (odc. 8)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Krem:
- 6 żółtek
- 30 g cukru
- 400 g mleka
- 200 g śmietanki 30%
- 10 g żelatyny + 30 g zimnej wody do jej zalania
- 45 g skrobi ziemniaczanej
- 150 g miodu - najlepiej gryczanego, bo ma najbardziej wyrazisty smak
- 350 g masła
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g masła
- 120 g cukru pudru
- 60 g miodu
- 2 jajka
Nasączenie:
- 100 ml wody
- 50 ml rumu
- 30 g miodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od kremu. Żółtka ubij z cukrem na jasną masę. Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną. Mleko, śmietankę, miód i pastę waniliową zagotuj. Do żółtek dolewaj cienkim strumieniem zagotowaną masę, ciągle mieszając.
Z powrotem przelej do garnka i podgrzej do powstania gęstej masy. Do ciepłej masy dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj. Przykryj folią w kontakcie i wystudź do 40 stopni C. Po tym czasie dodaj masło i całość zblenduj. Przykryj folią w kontakcie i schowaj do lodówki na całą noc.
Pora na ciasto. W garnku podgrzej masło z cukrem pudrem do rozpuszczenia cukru. Dodaj miód, wymieszaj. Przestudź.
Dodaj jajka i wymieszaj. Dodaj mąkę i wyrób na jednolite ciasto. Ciasto owiń folią i wsadź do lodówki na 30-60 min.
Ciasto podziel na 10 części. Rozwałkuj każdą część pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wytnij za pomocą rantu średnicę 19 cm. Każdy blat piecz w 180 stopni C przez 8 minut do uzyskania złotego koloru.
Składniki nasączenia wymieszaj ze sobą.
Pierwszy blat ustaw na paterze lub podkładzie tortowym. Nasącz za pomocą pędzelka. Nałóż cienką warstwę kremu. Postępuj tak do złożenia wszystkich blatów. Resztą kremu udekoruj miodownik z zewnątrz.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź