Biszkopt czekoladowy z musem z białej czekolady i owocami
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 6 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 180 g drobnego cukru
- 100 g mąki pszennej
- 40 g kakao
Nasączenie:
- 3 cytryny
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 100 ml wody
- 2 łyżki miodu
Mus:
- 250 ml syropu z pędów sosny
- 500 g białej czekolady
- 600 g śmietanki 36%
- 18 g żelatyny
Owoce:
- borówki amerykańskie
- maliny
- figi
- czerwone porzeczki
- truskawki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nasączenie: cytryny kroimy w plastry, wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier i chwilę smażymy. W trakcie dodajemy wodę i gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru i powstania syropu. Pod koniec dodajemy miód, zestawiamy z ognia, studzimy.
Mus: Zagotowujemy syrop z pędów sosny i gorącym zalewamy białą czekoladę, wcześniej pokruszoną w drobne kawałki. Na chwilę odstawiamy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Kiedy tylko czekolada będzie rozpuszczona, dodajemy namoczoną żelatynę. Dokładnie wszystko mieszamy, a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietanką. Odstawiamy do ostudzenia do lodówki.
Biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę, w trakcie dodajemy partiami cukier, który przy ubijaniu usztywni pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy żółtka. Do puszystych jaj z cukrem dodajemy, mieszając ręcznie, kakao rozpuszczone w wodzie do konsystencji gęstej śmietany i na koniec mąkę. Masę wylewamy do tortownicy i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.
Wypieczony biszkopt nasączamy syropem cytrynowym, na wierzch wykładamy mus z pędów sosny i dekorujemy świeżymi owocami, posypujemy cukrem pudrem z wanilią.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź