Torcik makowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań Odcienek świąteczny (odc.4)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Składniki:
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 łyżek tartej bułki
- 2 cytryny
- 2 szklanki maku
- 50 g skórki pomarańczowej
- 50 g przebranych orzechów włoskich
- 1 garść migdałów w płatkach
- szczypta soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Posmaruj tortownicę grubo masłem i wysyp ją płatkami migdałów. Bardzo ładnie będą wyglądały prażone płatki. Przepatrz czy w orzechach nie ma pozostałości łupinek lub wyschniętych pokurczonych orzechów. Rozdziel jajka na żółtka i białka. Miska na białka musi być sucha i czysta. Inaczej bardzo trudno będzie ci się je ubijało na sztywno. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli do momentu, aż potroi objętość. Ukręć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Dodaj do nich mak, siekane orzechy, skórkę pomarańczową oraz bułkę tartą. Otrzyj skórkę z cytryn do masy makowej.
Za pomocą ręki lub rózgi wymieszaj delikatnie pianę z białek z masą makową na dwa rzuty. Najpierw dodaj 1/3 białek. Rozluźnij masę. Potem powoli wmieszaj 2/3 piany, pamiętając o tym, żeby podnosić masę makową z dna miski. Przelej do foremki. Piecz około godziny w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest wilgotne w środku. Zdejmij obręcz i postaw ciasto do ostudzenia na kratce. Tort pokryj cienko rozwałkowanym marcepanem lub cytrynowym lukrem, a jeśli lubisz, to oblej go roztopioną polewą czekoladową. Ozdób torcik wedle uznania ozdobami
z marcepanu, orzechami lub skórką pomarańczową.
© Jacek Sikora
Za pomocą ręki lub rózgi wymieszaj delikatnie pianę z białek z masą makową na dwa rzuty. Najpierw dodaj 1/3 białek. Rozluźnij masę. Potem powoli wmieszaj 2/3 piany, pamiętając o tym, żeby podnosić masę makową z dna miski. Przelej do foremki. Piecz około godziny w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest wilgotne w środku. Zdejmij obręcz i postaw ciasto do ostudzenia na kratce. Tort pokryj cienko rozwałkowanym marcepanem lub cytrynowym lukrem, a jeśli lubisz, to oblej go roztopioną polewą czekoladową. Ozdób torcik wedle uznania ozdobami
z marcepanu, orzechami lub skórką pomarańczową.
© Jacek Sikora
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W