Piernik z marcepanem i polewą czekoladową
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy na Boże Narodzenie
Składniki:
- Piernik:
- 2 jajka
- 180 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 5 g sody oczyszczonej
- 15 g przyprawy korzennej
- 100 g miodu
- 60 g rozpuszczonego masła
- 70 ml maślanki
Masa marcepanowa:
- syrop cukrowy
- 80 ml wody
- 30 g syropu skrobiowego
- 130 g migdałów bez skórki
- 110 g cukru pudru
- kilka kropli aromatu z gorzkich migdałów
- 40 ml rumu (dodatek do marcepanu przed przekładaniem ciasta)
Polewa czekoladowa:
- 300 g czekolady deserowej
- 50 g masła
- 180 g śmietany kremówki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania korzennego piernika. Ubij jajka z dodatkiem cukru.
Mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną wrzuć do miseczki, wymieszaj, a potem przesiej wszystkie sypkie składniki.
Do ubitych jajek z cukrem dodaj miód, rozpuszczone masło oraz maślankę. Do tego dodaj wszystkie przesiane składniki i wymieszaj, do uzyskania konsystencji ciasta.
Powstałą masę wyłóż na blaszce wyłożonej pergaminem i rozsmaruj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez ok. 20-25 minut.
Przygotuj masę marcepanową. Zagotuj syrop cukrowy z dodatkiem wody i odrobiny syropu skrobiowego. Syrop gotuj do temperatury 130 stopni C. Zanim syrop się zagotuje, rozpuść cały cukier w nim zawarty.
W międzyczasie rozrób migały na melakserze. Do tego dodaj cienkim strumieniem przechłodzony syrop cukrowy. Na koniec dodaj cukier puder oraz kilka kropli aromatu z gorzkich migdałów. Gdy marcepan jest gotowy, przełóż go do miski dolej rumu i wymieszaj.
Upieczony piernik przekrój na trzy równe części. Każdą część przełóż masą marcepanową.
Ciasto włóż do lodówki na godzinę.
Na końcu oblej piernik polewą czekoladową. Najpierw rozpuść czekoladę deserową. Dodaj masło oraz śmietanę kremówkę. Wszystko wymieszaj. Piernik oblej czekoladą i posyp prażonymi płatkami migdałów.
Mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną wrzuć do miseczki, wymieszaj, a potem przesiej wszystkie sypkie składniki.
Do ubitych jajek z cukrem dodaj miód, rozpuszczone masło oraz maślankę. Do tego dodaj wszystkie przesiane składniki i wymieszaj, do uzyskania konsystencji ciasta.
Powstałą masę wyłóż na blaszce wyłożonej pergaminem i rozsmaruj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez ok. 20-25 minut.
Przygotuj masę marcepanową. Zagotuj syrop cukrowy z dodatkiem wody i odrobiny syropu skrobiowego. Syrop gotuj do temperatury 130 stopni C. Zanim syrop się zagotuje, rozpuść cały cukier w nim zawarty.
W międzyczasie rozrób migały na melakserze. Do tego dodaj cienkim strumieniem przechłodzony syrop cukrowy. Na koniec dodaj cukier puder oraz kilka kropli aromatu z gorzkich migdałów. Gdy marcepan jest gotowy, przełóż go do miski dolej rumu i wymieszaj.
Upieczony piernik przekrój na trzy równe części. Każdą część przełóż masą marcepanową.
Ciasto włóż do lodówki na godzinę.
Na końcu oblej piernik polewą czekoladową. Najpierw rozpuść czekoladę deserową. Dodaj masło oraz śmietanę kremówkę. Wszystko wymieszaj. Piernik oblej czekoladą i posyp prażonymi płatkami migdałów.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W