Łosoś pieczony z warzywami korzeniowymi przyprawą do piernika
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 łosoś patroszony
- 1 pomarańcz
- 1 przyprawa piernikowa lub własna mieszanka przypraw
Mieszanka przypraw:
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki soli
Warzywa:
- 1 marchew
- 1 pietruszka korzeń
- 3 buraki (czerwony, biały, różowo-biały)
- 1 seler
olej rzepakowy
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200° C, bez termoobiegu.
Naszykuj mieszankę przypraw. Zmiel ziele angielskie i goździki w młynku do kawy, po czym wymieszaj z pozostałymi sypkimi składnikami przyprawy. Zalej mieszankę oliwą, wymieszaj.
Warzywa obierz i pokrój na grube frytki. Wrzuć je do miski z wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw. Dokładnie obtocz warzywa i przełóż do brytfanki. Piecz około 15 minut.
Przygotuj łososia. Użyj do tego naszej ekstra skrobaczki do ryb. Dobrze opłucz rybę zimną wodą i osusz. Następnie ponacinaj obie strony ryby, aż do kręgosłupa, posól rybę z każdej strony oraz w środku, następnie oprósz ją przyprawą do piernika w środku i na zewnątrz. Brzuch nadziej pokrojonymi na pół plastrami pomarańczy i dwoma plastrami masła.
Ułóż łososia wśród podpieczonych warzyw i zalej połową szklanki wina, wstaw do pieca, aż ryba w środku osiągnie temperaturę 74°C.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź