Ryba smażona na słoninie z sosem z redukcji winnej
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 2)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 700 g filetów z ryby o zwartym białym mięsie
- 50 g wędzonej słoniny
Sos winny
- 100 ml octu balsamicznego
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- ½ pokrojonej drobno szalotki
- garść posiekanego koperku
Do podania
- 100 g liści szpinaku
- 200 g zielonego groszku
- 1 łyżka masła
- wiórki świeżo tartego chrzanu
- kwiaty gorczycy lub gorczycy łąkowej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W małym rondelku doprowadzić ocet balsamiczny do wrzenia, zmniejszyć ogień, redukować, aż zostanie mniej więcej połowa objętości. Wlać wino, zredukować do 20% objętości. Zdjąć z ognia, dodać masło, roztrzepać. Tuż przed podaniem podgrzać, wymieszać z szalotką i koperkiem.
Szpinak i groszek usmażyć na maśle, posolić do smaku.
Rybę podzielić na porcje, słoninę pokroić w kostkę. Wytopić słoninę na patelni, posypać dno szczyptą gruboziarnistej soli, ułożyć rybę skórą do dołu. Smażyć, polewając tłuszczem, posolić do smaku. Podawać na szpinaku z groszkiem, polane sosem, z wiórkami chrzanu i kwiatami gorczycy na wierzchu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W