Dorsz z kalafiorem

Dorsz z kalafiorem
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 5)
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 800 g polędwiczek dorszowych, ze skórą
  • 200 g masła
  • 1 kalafior
  • 75 g masła
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 100 ml wody
  • 100 ml cukru
  • 1 ogórek
  • duża garść świeżych płatków dzikiej róży
  • kwiaty gorczycy łąkowej lub rukwieli – do przybrania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

200 g masła podgrzewać w rondelku, na małym ogniu, aż nabierze złocistej barwy. Powinno to zająć około 15 minut. Zbyt szybko zrumienione masło będzie przypalone i gorzkie.

Kalafior ugotować do miękkości, po czym zmiksować z 75 g masła na gładko, posolić do smaku.

W misce wymieszać wodę z cukrem i octem. Włożyć pokrojony na wstążki ogórek oraz płatki różane, odstawić na pół godziny.

Dorsza pokroić na kawałki. Posmarować skórę rumianym masłem. Rozgrzać patelnię, wsypać na dno szczyptę soli w płatkach. Kawałki dorsza ułożyć na patelni skórą do dołu. Smażyć, aż skóra się zrumieni, zmniejszyć ogień i wlać dwie łyżki rumianego masła. Smażyć, polewając masłem, na złoty kolor.
Podawać rybę polaną gorącym masłem na purée z kalafiora ze wstążkami ogórka, przybrane płatkami róż i kwiatami gorczycy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA