Dorsz z kalafiorem
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 5)
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 800 g polędwiczek dorszowych, ze skórą
- 200 g masła
- 1 kalafior
- 75 g masła
- 100 ml octu jabłkowego
- 100 ml wody
- 100 ml cukru
- 1 ogórek
- duża garść świeżych płatków dzikiej róży
- kwiaty gorczycy łąkowej lub rukwieli – do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
200 g masła podgrzewać w rondelku, na małym ogniu, aż nabierze złocistej barwy. Powinno to zająć około 15 minut. Zbyt szybko zrumienione masło będzie przypalone i gorzkie.
Kalafior ugotować do miękkości, po czym zmiksować z 75 g masła na gładko, posolić do smaku.
W misce wymieszać wodę z cukrem i octem. Włożyć pokrojony na wstążki ogórek oraz płatki różane, odstawić na pół godziny.
Dorsza pokroić na kawałki. Posmarować skórę rumianym masłem. Rozgrzać patelnię, wsypać na dno szczyptę soli w płatkach. Kawałki dorsza ułożyć na patelni skórą do dołu. Smażyć, aż skóra się zrumieni, zmniejszyć ogień i wlać dwie łyżki rumianego masła. Smażyć, polewając masłem, na złoty kolor.
Podawać rybę polaną gorącym masłem na purée z kalafiora ze wstążkami ogórka, przybrane płatkami róż i kwiatami gorczycy.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź