Gravlax
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 płat łososia
- 200 g soli kamiennej
- 200 g brązowego cukru
- 1 posiekany pęczek tymianku
- pół filiżanki posiekanej natki pietruszki
- pół filiżanki posiekanego koperku
- 1 łyżka mielonego białego pieprzu
- skórka z 1 pomarańczy
- 30 ml Grand Marnier
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza łososiem wymieszać. Połowę wysypać na blachę. Łososia położyć skórą do dołu i przysypać resztą marynaty. Zakryć folią i schłodzić przez 24 godziny. Następnie opłukać rybę zimną wodą i wytrzeć do sucha. Położyć na kratce skórą do dołu i wędzić przez 15-20 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W