Gravlax

Gravlax
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 1 płat łososia
  • 200 g soli kamiennej
  • 200 g brązowego cukru
  • 1 posiekany pęczek tymianku
  • pół filiżanki posiekanej natki pietruszki
  • pół filiżanki posiekanego koperku
  • 1 łyżka mielonego białego pieprzu
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 30 ml Grand Marnier

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza łososiem wymieszać. Połowę wysypać na blachę. Łososia położyć skórą do dołu i przysypać resztą marynaty. Zakryć folią i schłodzić przez 24 godziny. Następnie opłukać rybę zimną wodą i wytrzeć do sucha. Położyć na kratce skórą do dołu i wędzić przez 15-20 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA