Tatar z łososia na ciepło podany z zapiekanymi ziemniakami
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 6 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 4 ziemniaki
- ser dojrzewający tarty
- olej
300 g fileta z łososia
- 1 szalotka
- 2 ogórki kiszone
- koperek
- szczypiorek
- korzeń chrzanu
- biały pieprz
- sól
1 żółtko
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- sok z cytryny
- ok. 150 ml oleju rzepakowego
Dodatki:
- gałązki koperku
- kurki marynowane
- rukiew wodna
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i tniemy na tarce na cienkie plastry. Blaszkę wykładamy pergaminem, skrapiamy olejem, posypujemy serem, na startym serze układamy plasterki ziemniaków, posypujemy po wierzchu pieprzem, solą, wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy na złoty kolor. Zapieczone ziemniaki studzimy.
Łososia wstawiamy na kilka minut do zamrażarki, wyjmujemy, wycinamy ciemny tłuszcz od strony skóry i siekamy jak najdrobniej. Szalotkę i obrane ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę podobną do kostki z łososia. Dodajemy po łyżce pokrojonych warzyw do ryby, jeszcze posiekany koperek, szczypiorek, pieprz, sól i na koniec tarty chrzan.
Do żółtka dodajemy musztardę, sok z cytryny, ucieramy i nie przerywając ucierania dodajemy małym strumieniem olej do momentu uzyskania konsystencji gęstego sosu. Do tatara dodajemy sos, wszystko mieszamy, doprawiamy i wykładamy łyżką porcje na rozgrzaną patelnię. Smażymy z jednej strony, przekręcamy na drugą stronę i zdejmujemy z palnika.
Na talerz wykładamy porcje smażonego tatara, posypujemy pozostałymi, pokrojonymi ogórkami, szalotką. Na tatarze układamy ziemniaczane krążki z serem, posypujemy kurkami marynowanymi, rukwią i skrapiamy na koniec sosem. Jeszcze tylko gałązki świeżego kopru, na wierzch świeżo mielony czarny pieprz i wiórki świeżego chrzanu. Smacznego!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź