Grillowany filet z turbota bałtyckiego marynowany w orzechówce
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 4 filety z turbota
- sól
- 2 łyżki masła
- Marynata:
- 100 ml wódki orzechówki
- łyżeczka ziaren gorczycy
- 2-3 gałązki świeżego estragonu
- Kasza z kurkami i orzechami włoskimi:
- garść orzechów włoskich
- 200 g ugotowanej kaszy gryczanej nieprażonej
- papryczka pepperoni
- duża garść świeżych kurek
- natka pietruszki
- papryczka chilli
- 3 gałązki rozmarynu
- 50 g masła
- 3 łyżki wódki orzechówki
- szczypta pieprzu
- łyżka musztardy djion
- Kremowy sos szczawiowy:
- garść świeżego szczawiu
- łyżka masła
- 100 ml gęstej śmietany
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj marynatę. Do miski wlej orzechówkę, dodaj posiekany estragon i zmiażdżone ziarna gorczycy. Filety z turbota natrzyj solą, dodaj do marynaty i odstaw na 15 minut. Orzechy rozgnieć w moździerzu. Na patelnie wsyp orzechy, dodaj kaszę, pokrojoną papryczkę, gałązki rozmarynu, pietruszkę, oraz kurki. Całość smaż przez 5 minut. Następnie dodaj masło, sól i pieprz. Na koniec dodaj orzechówkę i musztardę. Poczekaj, aż alkohol wyparuje i zdejmij danie z ognia. Przygotuj sos. Liście szczawiu umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie przesmaż je na maśle. Dodaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem i poczekaj,aż sos się zredukuje. Filety z turbota usmaż na maśle. Podawaj je z kaszą i kremowym sosem szczawiowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W