Zupa rybna z batatami
Oceń przepis:
Przygotował:
Kinga Paruzel
- Seria kulinarna:
- Z.U.P.A. (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 300 g fileta z pstrąga
- 1 l wywaru warzywnego
- 2 bataty
- 2 szalotki
- 1 por
- 1 marchewka
- 1 liść białej kapusty
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- gałka muszkatołowa
- koperek
- sól i pieprz
- folia spożywcza
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do miski wyciśnij sok z cytryny i dodaj drobno posiekaną papryczkę chili. Filet z pstrąga oczyść z ości i skóry, a następnie kawałki ryby wrzuć do przygotowanej marynaty. Dodaj jeszcze wyciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatołową. Całość wymieszaj. Zamarynowaną rybę przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie pokrój drobno szalotkę i podsmaż chwilę na rozgrzanym tłuszczu. Na koniec dodaj czosnek i jeszcze chwilę smaż. Obierz i pokrój w kostkę bataty, dodaj do reszty składników i zalej całość wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym, Białą część pora i marchewkę pokrój w plastry, kapustę w drobne paski i dodaj do zupy. Całość gotuj aż warzywa zmiękną. Na samym końcu dodaj rybę wraz z marynatą. Zupę dopraw solą, pieprzem i gotuj przez chwilę. Podawaj z posiekanym drobno koperkiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W