Rosti ziemniaczane z rybą
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Maryla al dente (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 1 nieduża cebula
- 1 jajko
- łyżka mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Pozostałe składniki:
- 200 g tłustej makreli wędzonej
- 150 ml śmietanki kremówki
- szczypta soli
- 50 ml płynnego miodu truflowego lub pomarańczowego
- świeżo zmielony pieprz czerwony
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ubij śmietanę ze szczyptą soli. Obierz makrelę ze skóry i usuń ości. Podziel rybę na kawałki. Umyte ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obierz cebulę i zetrzyj do ziemniaków na tarce o najmniejszych oczkach. Dodaj jajko i odrobinę mąki. Dokładnie wymieszaj, posól i popieprz. Rozgrzej olej na patelni. Usmaż płaskie, chrupiące placki. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na każdym placku połóż łyżkę bitej śmietany, a na niej kawałek makreli. Polej odrobiną miodu, oprósz dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W