Kleftiko - jagnięcina pieczona w pergaminie
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
Składniki:
- 800 g jagnięciny bez kości (z udźca lub łopatki)
- 4 spore ziemniaki
- 2 cebule
- 3 marchewki
- garść fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 1 spory pomidor
- 4 plastry fety
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 100 ml białego wytrawnego wina
- sok z 1 cytryny
- 50 ml oliwy extra vergine
- oregano
- rozmaryn
- pieprz
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso pokroić w grubą kostkę, wymieszać z przyprawami, winem, sokiem z cytryny, połową oliwy i czosnku. Odstawić. Ziemniaki, cebulę i marchew pokrojone w kostkę wymieszać razem z fasolką w osobnej misce, dodać przyprawy, czosnek i oliwę. Pociąć pergamin na 8 kwadratów 30x30 cm i ułożyć po dwa na sobie, aby tworzyły gwiazdę. Rozdzielić mięso i warzywa po równo na pergaminach, na każdym ułożyć plaster pomidora i pokruszoną fetę. Każdą paczuszkę związać sznurkiem jak sakiewkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 1 godziny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W