Wegetariańskie kotleciki korma curry z cukinii i ciecierzycy
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Składniki:
- 1 posiekana cebula
- masło do podsmażenia warzyw
- ząbek czosnku
- 200 g startej marchewki
- mała cukinia
- pokrojona w drobnš kostkę
- pieprz i sól do smaku
- puszka ciecierzycy
- 1 żółtko (lub dwa
- jeśli nie dodaje się masła orzechowego)
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki pasty korma curry lub ostrej pasty curry
- kilka łyżek masła orzechowego
- kilka łyżek pokruszonego chleba
- olej do posmarowania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na maśle zeszklić cebulę i posiekany czosnek, dodać marchewkę i cukinię, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć, by warzywa puściły aromat. Odcedzić, przepłukać i jeszcze raz odcedzić ciecierzycę, zmiksować i przełożyć do miski. Wbić żółtko, dodać pastę curry, natkę pietruszki, masło orzechowe i pokruszony chleb, przyprawić pieprzem i solą, wymieszać. Dodać podsmażone warzywa i energicznie wymieszać, aby warzywa ostygły. Nabrać ilość o objętości nieco mniejszej, niż piłka tenisowa. Najpierw uformować w dłoniach kulkę, potem, cały czas ugniatając, spłaszczyć ją z obu stron. Uformowane kotleciki wstawić na kilka godzin do lodówki. Wyjąć, smarować olejem i układać na średnio gorącym grillu, piec 6-7 minut z każdej strony. Podawać ułożone między połówkami ciabatty, z listkami sałaty i majonezem, wymieszanym z posiekanymi listkami kolendry.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W