Kolorowe budynie

Kolorowe budynie
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.70

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 500 ml warzywnego purée (z dyni
  • marchwi lub groszku)
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml tłustego mleka lub śmietany
  • 2 łyżeczki startego parmezanu
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 5 jajek
  • lekko roztrzepanych
  • 2 łyżki posiekanych
  • świeżych ziół (niekonieczne)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do temperatury 160°C. W rondlu wymieszaj warzywne purée z bulionem i śmietaną. Zagotuj. Dodaj ser i przyprawy. W misce roztrzep jajka i dolej do nich warzywną mieszankę. Jeśli chcesz dodać zioła, zrób to teraz. Rozlej mieszankę do 8 foremek (lub naczynia żaroodpornego). Włóż je do kąpieli wodnej i zaczekaj, aż będą gotowe, czyli około 25 min. Ostudź zanim podasz (gorące rozpadną się przy wyjmowaniu z foremek). Możesz także przygotować masło ziołowe: roztop masło lub podgrzej oliwę i dodaj zioła takie jak szałwia (do budyniu z dyni), mięta (budyń grochowy) lub bazylia (budyń pomidorowy).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA