Kolorowe budynie
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 500 ml warzywnego purée (z dyni
- marchwi lub groszku)
- 250 ml bulionu warzywnego
- 250 ml tłustego mleka lub śmietany
- 2 łyżeczki startego parmezanu
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 5 jajek
- lekko roztrzepanych
- 2 łyżki posiekanych
- świeżych ziół (niekonieczne)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik do temperatury 160°C. W rondlu wymieszaj warzywne purée z bulionem i śmietaną. Zagotuj. Dodaj ser i przyprawy. W misce roztrzep jajka i dolej do nich warzywną mieszankę. Jeśli chcesz dodać zioła, zrób to teraz. Rozlej mieszankę do 8 foremek (lub naczynia żaroodpornego). Włóż je do kąpieli wodnej i zaczekaj, aż będą gotowe, czyli około 25 min. Ostudź zanim podasz (gorące rozpadną się przy wyjmowaniu z foremek). Możesz także przygotować masło ziołowe: roztop masło lub podgrzej oliwę i dodaj zioła takie jak szałwia (do budyniu z dyni), mięta (budyń grochowy) lub bazylia (budyń pomidorowy).
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W