Gulasz węgierski
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
- 2 cebule
- 2 papryki
- olej
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- ½ łyżeczki oregano
- 1 puszka pomidorów
- 2 szklanki bulionu
- sól
do podania: kasza gryczana, pietruszka, kiszony ogórek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na dnie garnka rozgrzać olej. Cebulę pokroić w pióra i dodać na gorący olej, smażyć przez 1 minutę, w międzyczasie pokroić w paski paprykę i dołożyć do cebuli, po czym smażyć razem przez 3 - 5 minut, czyli do czasu, aż papryka będzie miękka, a cebulka złota.
Kiedy cebula i papryka się smażą obrać pozostałe warzywa i pokroić w równą, drobną kostkę. Dodać je do garnka, zamieszać i wsypać wszystkie przyprawy. Podsmażać przez 1 - 2 minuty.
Kiedy warzywa zaczną intensywnie pachnieć wlać pomidory, bulion oraz sporą szczyptę soli. Porządnie zamieszać, przykryć i gotować do czasu, aż warzywa zmiękną, czyli przez około 20 minut. Podawać z kaszą lub ryżem i pietruszką.
Kiedy cebula i papryka się smażą obrać pozostałe warzywa i pokroić w równą, drobną kostkę. Dodać je do garnka, zamieszać i wsypać wszystkie przyprawy. Podsmażać przez 1 - 2 minuty.
Kiedy warzywa zaczną intensywnie pachnieć wlać pomidory, bulion oraz sporą szczyptę soli. Porządnie zamieszać, przykryć i gotować do czasu, aż warzywa zmiękną, czyli przez około 20 minut. Podawać z kaszą lub ryżem i pietruszką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W