Żółte curry z rzodkiewek
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
- Masala:
- 2 szalotki lub ¼ cebuli
- 3 cm świeżego imbiru
- 3 cm ostrej papryczki chilli oczyszczonej z pestek
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczka mielonego kuminu
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki cukru trzcinowego
- szczypta soli
2 łyżki oleju kokosowego
- 5 liści limonki kafir
- ½ szklanki orzechów nerkowca
2 pęczki rzodkiewek
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżka sosu sojowego
do podania: tajska bazylia i pachnotka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W młynku do kawy lub moździerzu utrzeć składniki masali na pastę.
Na dnie garnka rozgrzać olej kokosowy, a następnie dodać orzechy nerkowca i liście limonki kaffir. Kiedy wszystko się podsmaży, dodać pastę curry i zamieszać.
Jest teraz czas, by naszej fasolce szparagowej odciąć końcówki. Gotową fasolkę przełożyć do garnka, lekko posolić, zamieszać i znowu chwilę podsmażać.
W międzyczasie rzodkiewkom odciąć liście, dokładnie umyć, odciąć ogonki i pokroić na ćwiartki. Tak przygotowane rzodkiewki przenieść do garnka i połączyć z resztą składników. Wszystko krótko przesmażać, jakieś 2 - 3 minuty.
Po tym czasie wlać mleko kokosowe wraz z sosem sojowym i zamieszać. Następnie dodać pokrojoną natkę rzodkiewki i dusić bez przykrycia przez około 15 - 20 minut, do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Wykończyć jeszcze odrobiną posiekanych liści rzodkiewki, żeby nadać curry pięknego koloru. Doprawić do smaku odrobiną soli i czarnego pieprzu.
Podawać posypane mnóstwem tajskiej bazylii lub pachnotki z ryżem lub pieczywem.
Na dnie garnka rozgrzać olej kokosowy, a następnie dodać orzechy nerkowca i liście limonki kaffir. Kiedy wszystko się podsmaży, dodać pastę curry i zamieszać.
Jest teraz czas, by naszej fasolce szparagowej odciąć końcówki. Gotową fasolkę przełożyć do garnka, lekko posolić, zamieszać i znowu chwilę podsmażać.
W międzyczasie rzodkiewkom odciąć liście, dokładnie umyć, odciąć ogonki i pokroić na ćwiartki. Tak przygotowane rzodkiewki przenieść do garnka i połączyć z resztą składników. Wszystko krótko przesmażać, jakieś 2 - 3 minuty.
Po tym czasie wlać mleko kokosowe wraz z sosem sojowym i zamieszać. Następnie dodać pokrojoną natkę rzodkiewki i dusić bez przykrycia przez około 15 - 20 minut, do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Wykończyć jeszcze odrobiną posiekanych liści rzodkiewki, żeby nadać curry pięknego koloru. Doprawić do smaku odrobiną soli i czarnego pieprzu.
Podawać posypane mnóstwem tajskiej bazylii lub pachnotki z ryżem lub pieczywem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W