Pieczone burgery jaglano-buraczane z sałatką z ogórka i roszponki
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 cebula
- 3 buraki
- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki sezamu
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 2 łyżki maki pszennej
- 2 łyżki płatków owsianych
- sól
- pieprz
Sałatka:
- 1 ogórek
- 1 paczka roszponki
- kilka suszonych pomidorów
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200º C.
Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do cebuli. Smażyć przez kilka minut. Przełożyć do miski.
Nasiona słonecznika, sezamu i czarnuszki podprażyć na patelni, aż zaczną pachnieć, dodać do miski. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi formować kotlety i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kotlet można lekko posmarować olejem, będzie bardziej chrupiący.
Wstawić do piekarnika, piec około 30 minut. Pod koniec można włączyć termoobieg, aby były bardziej chrupiące.
W tym czasie przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić ogórka na paski, włożyć do miski, dodać do niego roszponkę i wymieszać. Dodać pokrojone suszone pomidory. Skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem.
Kotlety podawać z sałatką i np. z dipem z awokado z dnia poprzedniego.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź