Pieczeń z dziczyzny w prosciutto
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- Jamie and Jimmy's Food Fight Club 5 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Sos:
- 1 kg kości z sarniny
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- ½ butelki Barolo (lub innego dobrego czerwonego wytrawnego wina)
- 15 g gorzkiej czekolady 70%
- 25 g masła
Pieczeń:
- 2 x sarni comber, każdy o wadze ok. 750 g
- 1 płaska łyżka ziaren kawy
- 1 łyżeczka ziarn białego pieprzu
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki octu balsamicznego
14 plasterków prosciutto
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Kości umieść w dużej, głębokiej brytfance. Cebulę, marchewki i seler pokrój na duże kawałki, oprósz mąką, wymieszaj i dołóż do brytfanki. Piecz przez godzinę, po czym za pomocą szczypiec przełóż do dużego rondla. Wlej do brytfanki trochę wrzątku, zeskrob osad z dna i przelej do rondla, dodając wino. Zalej kości i warzywa w rondlu wrzątkiem, tak, by je przykrył, gotuj na wolnym ogniu przez dwie godziny, co jakiś czas szumując i dolewając wrzącej wody, w razie potrzeby. Po tym czasie ostrożnie wyjmij kości, przelej sos przez sito na głęboką patelnię. Podgrzewaj na małym ogniu, aż odparuje do żądanej konsystencji.
Wyjmij mięso z lodówki, by przed wstawieniem do piekarnika doszło do temperatury pokojowej. Ziarna kawy i pieprzu rozetrzyj w moździerzu, następnie dodaj oberwane listki rozmarynu i czosnek, utrzyj na gładką pastę. Wymieszaj ze skórką otartą z pomarańczy i octem balsamicznym. Każdy comber przekrój na pół i natrzyj pastą.
Na dwóch kawałkach papieru do pieczenia rozłóż po połowie plasterki prosciutto, tak, by lekko zachodziły na siebie. Na każdym arkuszu papieru umieść po dwa kawałki combra, owiń w prosciutto, podwiń końce plasterków pod spód i obwiąż kawałkami sznurka w regularnych odstępach, umieść mięso w brytfance. Skrop oliwą, piecz w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez pół godziny, co 10 minut obracając.
W tym czasie podgrzej sos, wrzuć połamaną na kawałki czekoladę, dodaj masło i roztrzep na gładko. Zostaw na ogniu przez kilka minut, posól do smaku. Z pieczeni zdejmij sznurek, pokrój mięso na kawałki, podawaj polane sosem. Absolutnie przepyszne z dodatkiem purée z selera oraz blanszowanych sezonowych warzyw liściowych.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź