Burgery z cebulą w occie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię (odc. 6)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 600 g mielonej wołowiny
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku (w łupinkach)
- 1 gałązka rozmarynu
- sól, do smaku
Cebula w occie:
- 2 białe cebule, pokrojone w drobną kostkę
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki cukru
Do podania:
- 8 kromek chleba na zakwasie
- liście sałaty rzymskiej
- 1 czerwona cebula, pokrojona w krążki
- 4 łyżeczki świeżo tartego chrzanu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotować cebulę w occie. Rozpuścić masło na patelni, włożyć pokrojoną cebulę, smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty, do zeszklenia. Wlać ocet, dodać cukier, podgrzewać przez kolejne kilka minut. Zdjąć z ognia, odstawić do wystygnięcia.
Z mięsa uformować 4 duże burgery. Smażyć na maśle na rozgrzanej patelni wraz z rozmarynem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Posolić do smaku.
Na czterech kromkach chleba ułożyć liście sałaty, na nich umieścić burgery, cebulę w occie i po kilka krążków czerwonej cebuli. Posypać tartym chrzanem, przykryć pozostałymi kromkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W