Marchewki z estragonem i sosem pomarańczowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 500 g marchewek z nacią
- 2 łyżki masła
- sok z 2 pomarańczy
- sól i pieprz
- garść liści estragonu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Odetnij nać, zostawiając tylko kilka centymetrów zielonych łodyg (dla efektu). Przekrój marchewki wzdłuż tak, żeby każda część miała zielone zakończenie. Włóż je do dużego rondla. Dodaj masło i sok pomarańczowy. Na koniec zalej marchewki wodą. Przykryj i trzymaj na ogniu, aż marchewki będą wpół ugotowane. Zdejmij pokrywkę i gotuj marchewki dalej, aż zrobią się miękkie, a wywar wyparuje. Obtocz marchewki w niewielkiej ilości gęstego wywaru, który pozostał. Dopraw je solą i pieprzem. Porwij liście estragonu i wrzuć je do rondla. Za pomocą szczypiec ułóż marchewki na talerzu, polej sokiem i podaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W