Bagietka faszerowana mieloną łopatką wieprzową

Bagietka faszerowana mieloną łopatką wieprzową
Oceń przepis:
93 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Andrzej Andrzejczak

Seria kulinarna:
m jak mięso 5 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 bagietki
  • 40 g masła klarowanego
  • 500 g łopatki wieprzowej mielonej
  • 250 g białej cebuli
  • 250 g pieczarek
  • 50 ml oleju
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 200 g sera Bursztyn
  • 50 g szczypioru
  • 200 g pomidorków cherry
  • świeży majeranek (1 doniczka)
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bagietki wydrążamy od góry, pozbywamy się ¾ miąższu. Smarujemy środek bułki masłem klarowanym, wkłądamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 5 min.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i karmelizujemy na oleju. Następnie wrzucamy mieloną łopatkę, mocno przesmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i świeżym majerankiem. Wrzucamy całość do miski.

Pieczarki kroimy w cienkie półplasterki i mocno przesmażamy na oleju tak, żeby odparowały wodę. Łączymy je z mięsem i cebulą. Ścieramy do całości ser oraz pokrojony drobno szczypiorek i pomidorki cherry pokrojone na połówki.

Wbijamy jaja, wlewamy śmietankę i delikatnie mieszamy całość. Faszerujemy bagietki masą i pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA