Bagietka faszerowana mieloną łopatką wieprzową
Przygotował:
Andrzej Andrzejczak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 5 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 bagietki
- 40 g masła klarowanego
- 500 g łopatki wieprzowej mielonej
- 250 g białej cebuli
- 250 g pieczarek
- 50 ml oleju
- 4 jajka
- 100 ml śmietanki 36%
- 200 g sera Bursztyn
- 50 g szczypioru
- 200 g pomidorków cherry
- świeży majeranek (1 doniczka)
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bagietki wydrążamy od góry, pozbywamy się ¾ miąższu. Smarujemy środek bułki masłem klarowanym, wkłądamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 5 min.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i karmelizujemy na oleju. Następnie wrzucamy mieloną łopatkę, mocno przesmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i świeżym majerankiem. Wrzucamy całość do miski.
Pieczarki kroimy w cienkie półplasterki i mocno przesmażamy na oleju tak, żeby odparowały wodę. Łączymy je z mięsem i cebulą. Ścieramy do całości ser oraz pokrojony drobno szczypiorek i pomidorki cherry pokrojone na połówki.
Wbijamy jaja, wlewamy śmietankę i delikatnie mieszamy całość. Faszerujemy bagietki masą i pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź