Golonka z kapustą zasmażaną
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 3-4 wędzone, podpieczone golonki
- kapusta
- liść laurowy
- ziele angielskie
- woda
- cebula
- 20 dag boczku
- 3 łyżki chrzanu
- 3 łyżki musztardy
- szklanka jasnego piwa
- łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kapustę posiekaj i gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem ziela i liścia laurowego do momentu, aż zmięknie (ok.10 minut).
Pokrój cebulę w półksiężyce i przesmaż ją z pokrojonymi na małe kawałki boczkiem i słoniną.
Gdy składniki się zrumienią, dodaj odciśniętą kapustę i dokładnie wymieszaj. Dodaj chrzan, musztardę i wlej piwo.
Kapustę smaż jeszcze kilka minut i dopraw ją majerankiem, solą i pieprzem. Do kapusty dodaj golonki w całości. Piecz je w ognisku przez 1,5 godziny lub w piekarniku.
Pokrój cebulę w półksiężyce i przesmaż ją z pokrojonymi na małe kawałki boczkiem i słoniną.
Gdy składniki się zrumienią, dodaj odciśniętą kapustę i dokładnie wymieszaj. Dodaj chrzan, musztardę i wlej piwo.
Kapustę smaż jeszcze kilka minut i dopraw ją majerankiem, solą i pieprzem. Do kapusty dodaj golonki w całości. Piecz je w ognisku przez 1,5 godziny lub w piekarniku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W