Rolada wieprzowa florentine
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- ok. kg schabu
- sól i pieprz
- 200 g szpinaku
- 2 plastry boczku pokrojone na skwarki
- pokrojona średnia cebula
- posiekany ząbek czosnku
- 4 łyżki świeżej bułki tartej
- łyżka oleju do smażenia
- pół miarki białego wina
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190?C. Ułożyć schab na desce, naciąć wzdłuż, a następnie podkroić obie strony ku brzegom. Rozłożyć ponakrawane mięso, przykryć folią i rozbić. Posolić, popieprzyć i odłożyć.
Umyć szpinak i podsuszyć, zostawiając wilgotny. Wrzucić go na patelnię, nakryć i podgrzewać przez 5 minut, żeby zwiotczał. Wyłożyć na ściereczkę, wysuszyć, posiekać i odstawić.
Wytrzeć patelnię i postawić na gaz. Usmażyć boczek i odłożyć do odsączenia. Zostawić na patelni 1 ? 2 łyżki tłuszczu i zrumienić w nim cebulę. Na ostatnią minutę wrzucić czosnek. Wmieszać bułkę tartą i szpinak. Posolić i popieprzyć. Nałożyć farsz na mięso. Zwinąć roladę i związać. Wytrzeć patelnię i rozgrzać na niej oliwę. Osmażyć mięso ze wszystkich stron, nalać wino, wstawić patelnię do piekarnika i piec ok. 45 minut. Wyjąć i odstawić na 10 minut. Pokroić roladę w plastry i podawać polaną sokami z patelni.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Umyć szpinak i podsuszyć, zostawiając wilgotny. Wrzucić go na patelnię, nakryć i podgrzewać przez 5 minut, żeby zwiotczał. Wyłożyć na ściereczkę, wysuszyć, posiekać i odstawić.
Wytrzeć patelnię i postawić na gaz. Usmażyć boczek i odłożyć do odsączenia. Zostawić na patelni 1 ? 2 łyżki tłuszczu i zrumienić w nim cebulę. Na ostatnią minutę wrzucić czosnek. Wmieszać bułkę tartą i szpinak. Posolić i popieprzyć. Nałożyć farsz na mięso. Zwinąć roladę i związać. Wytrzeć patelnię i rozgrzać na niej oliwę. Osmażyć mięso ze wszystkich stron, nalać wino, wstawić patelnię do piekarnika i piec ok. 45 minut. Wyjąć i odstawić na 10 minut. Pokroić roladę w plastry i podawać polaną sokami z patelni.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W