Mus z dyni
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Mus:
łyżka rumu
łyżeczka żelatyny
300 ml gęstej śmietany
łyżeczka ekstraktu waniliowego
70 g cukru
250 g zmiksowanej dyni
Sos czekoladowy:
175 ml gęstej śmietany
110 g czekolady
Mus: wymieszać w miarce rum z żelatyną i odstawić na 5 minut, żeby zmiękła. Podgrzać 1/3 śmietany z ekstraktem waniliowym. Wlać do niej rum z żelatyną, mieszając. Wsypać cukier, żeby się rozpuścił. Na końcu wmieszać piure z dyni. Przetrzeć, ostudzić i schłodzić w lodówce, aż zgęstnieje.
Ubić śmietanę i delikatnie wmieszać do zmrożonego piure. Wyłożyć na talerze, przykryć i schłodzić przez co najmniej 4 godziny przed podaniem.
Sos czekoladowy: umieścić składniki w rondlu i podgrzać. Jeśli będzie za gęsty, rozrzedzić dodatkową ilością śmietany. Sos, stygnąc, stężeje, ale można go ponownie roztopić na gazie.
sosem skrapiamy porcje musu.
Puree z dyni: ustawić piekarnik na 200ºC. Wrzucić dynię z łyżką masła na blachę. Zakryć lekko folią i piec do miękkości, ok. pół godziny. Zmiksować.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W