Ziołowy chlebek z oliwą

Ziołowy chlebek z oliwą
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 opakowanie drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 60 ml oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 310 g mąki (albo więcej)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszaj drożdże z wodą i cukrem. Odstaw na 10 min. Wlej oliwę do dużej miski, dodaj sól i mieszankę drożdżową. Utrzyj z 285 g mąki oraz ziołami. Masa powinna być gładka. Posyp blat mąką i wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Wyrabianie powinno trwać 10 – 15 min. Przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 45 min, żeby wyrosło. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią i uformuj z niego bochenek. Odłóż bochenek na kolejne 30 min (chyba, że nie chcesz), a potem piecz przez 25 min w temperaturze 200°C. Zanim podasz chleb, ostudź go.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA