Ziołowy chlebek z oliwą
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 1 łyżeczka cukru
- 1 opakowanie drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 60 ml oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 310 g mąki (albo więcej)
- 1 łyżka ziół prowansalskich
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj drożdże z wodą i cukrem. Odstaw na 10 min. Wlej oliwę do dużej miski, dodaj sól i mieszankę drożdżową. Utrzyj z 285 g mąki oraz ziołami. Masa powinna być gładka. Posyp blat mąką i wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Wyrabianie powinno trwać 10 – 15 min. Przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 45 min, żeby wyrosło. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią i uformuj z niego bochenek. Odłóż bochenek na kolejne 30 min (chyba, że nie chcesz), a potem piecz przez 25 min w temperaturze 200°C. Zanim podasz chleb, ostudź go.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pieczywo
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W