Chili z fasoli, zapiekane pod ciastem kukurydzianym
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.23)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Składniki:
Nadzienie
- 1,5 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli lub 2 puszki po 400g
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 szklanka sosu pomidorowego
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- kmin rzymski
- oregano
- słodka papryka
- chilli
Ciasto
- 0,5 szklanki grubej polenty instant
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki maślanki
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki roztopionego masła
- 1 jajko
- 100 g tartego ostrego żółtego sera
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek i przyprawy. Dodać odcedzoną fasolę, przesmażyć mieszając z przyprawami, wlać sos pomidorowy. Dusić chwilę razem. Ostudzić.
Wymieszać w jednej misce wszystkie suche składniki ciasta, a w drugiej wszystkie mokre.
Rozgrzać piekarnik. Do naczynia żaroodpornego włożyć fasolę z sosem. Szybko wymieszać ze sobą wszystkie składniki ciasta. Mokrym ciastem zalać fasolę i wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 minut aż ciasto się zrumieni.
Wymieszać w jednej misce wszystkie suche składniki ciasta, a w drugiej wszystkie mokre.
Rozgrzać piekarnik. Do naczynia żaroodpornego włożyć fasolę z sosem. Szybko wymieszać ze sobą wszystkie składniki ciasta. Mokrym ciastem zalać fasolę i wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 minut aż ciasto się zrumieni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia meksykańska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W