Guacamole

Guacamole
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • 3 dojrzałe, miękkie awokado
  • 2 chili serrano lub jalapeño
  • 2 ząbki czosnku
  • ⅓ cebuli białej
  • ½ cebuli czerwonej
  • pęczek posiekanej, świeżej kolendry
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 2 limonki
  • ok. 1 łyżeczki soli
Opcjonalnie:
  • pomidor
  • łyżka gęstej śmietany
Do podania:
  • totopos, nachos, tostada, listki kolendry, ćwiartki limonki, ew. drobno posiekana czerwona cebula do posypania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jedną papryczkę serrano lub jalapeño blanszujemy krótko, aż trochę zmięknie. Do moździerza wrzucamy sól, podgotowaną papryczkę drobniej pokrojoną, czosnek i łyżkę kolendry. Ucieramy na pastę i odstawiamy na moment.

Do dużej miski wrzucamy drobno pokrojone cebule, skrapiamy je sokiem z limonki. W osobnej misce ugniatamy widelcem awokado – nie ma być super gładkie. Dodajemy pastę z moździerza, pokrojone warzywa, dorzucamy poszatkowane drobno jalapeño, kolendrę, kumin i ewentualnie pokrojone w kostkę i obrane wcześniej ze skórki pomidory. Mieszamy całość i ewentualnie doprawiamy sokiem z limonki czy solą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA