Guacamole
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- 3 dojrzałe, miękkie awokado
- 2 chili serrano lub jalapeño
- 2 ząbki czosnku
- ⅓ cebuli białej
- ½ cebuli czerwonej
- pęczek posiekanej, świeżej kolendry
- ½ łyżeczki kuminu
- 2 limonki
- ok. 1 łyżeczki soli
Opcjonalnie:
- pomidor
- łyżka gęstej śmietany
Do podania:
- totopos, nachos, tostada, listki kolendry, ćwiartki limonki, ew. drobno posiekana czerwona cebula do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jedną papryczkę serrano lub jalapeño blanszujemy krótko, aż trochę zmięknie. Do moździerza wrzucamy sól, podgotowaną papryczkę drobniej pokrojoną, czosnek i łyżkę kolendry. Ucieramy na pastę i odstawiamy na moment.
Do dużej miski wrzucamy drobno pokrojone cebule, skrapiamy je sokiem z limonki. W osobnej misce ugniatamy widelcem awokado – nie ma być super gładkie. Dodajemy pastę z moździerza, pokrojone warzywa, dorzucamy poszatkowane drobno jalapeño, kolendrę, kumin i ewentualnie pokrojone w kostkę i obrane wcześniej ze skórki pomidory. Mieszamy całość i ewentualnie doprawiamy sokiem z limonki czy solą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W