Tort krokantowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 2 (odc. 5)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Torty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- Biszkopt:
- 6 żółtek (120 g)
- 60 g cukru
- zesty z jednej limonki
- 4 białka (160 g)
- 100 g cukru
- 60 g mąki kukurydzianej
- 20 g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
- 40 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
Nasączenie:
- sok z 2 pomarańczy
- zesty z pomarańczy
- 80 ml syropu prostego
- 2 łyżki miodu
- 60 ml rumu
Krokant (karmelizowane orzechy)
- 150 g cukru
- 70 ml wody
- 150 g orzechów pecan
Krem:
- 250 ml mleka
- nasiona z laski wanilii
- 80 g cukru
- 2 żółtka (40 g)
- 25 g maki migdałowej
- 1 białko (40 g)
- 80 g cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj biszkopt. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę.
Ubij żółtka z cukrem i dodaj skórki z limonki.
Połącz wszystkie sypkie składniki: skrobię kukurydzianą, zmielone orzechy laskowe oraz mąkę kukurydzianą. Wszystko razem wymieszaj i przesiej.
Ubite żółtka połącz z ubitymi białkami. Do masy dodaj przesiane sypkie składniki i całość wymieszaj.
Masę przełóż do tortownicy, wyłożonej papierem pergaminowym, wyrównaj. Piecz w temperaturze 180 stopni C ok. 30-40 min.
Przygotuj nasączenie. Zagotuj sok pomarańczowy z syropem prostym, miodem i skórkami z cytrusów. Po zagotowaniu przestudź i dolej rumu. Odstaw.
Przygotuj krokant, czyli karmelizowane orzechy. Cukier z wodą podgrzej w rondelku. Do gotującego się syropu cukrowego dodaj orzechy. Dokładnie wymieszaj i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem. Orzechy piecz w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 10-15 minut. Przestudzone orzechy posiekaj.
Przygotuj krem. Mleko zagotuj z miąższem z laski wanilii. Dodaj cukier, żółtka i wszystko gotuj do temperatury 82 stopni C.
Do gotującego się kremu budyniowego dodaj mączkę migdałową. Ugotowany budyń przełóż do miski i zafoliuj.
Następnej ubij białka z cukrem i dodaj do nich krem budyniowy. Masy dokładnie wymieszaj, żeby się połączyły.
Upieczony biszkopt wyjmij z formy. Zetnij górę biszkoptu i nasączyć ciasto. Na wierzch i boki biszkoptu nałóż krem. Ładnie wyrównaj. Tort obsyp krokantem. Udekoruj tort orzechami. Smacznego!
Ubij żółtka z cukrem i dodaj skórki z limonki.
Połącz wszystkie sypkie składniki: skrobię kukurydzianą, zmielone orzechy laskowe oraz mąkę kukurydzianą. Wszystko razem wymieszaj i przesiej.
Ubite żółtka połącz z ubitymi białkami. Do masy dodaj przesiane sypkie składniki i całość wymieszaj.
Masę przełóż do tortownicy, wyłożonej papierem pergaminowym, wyrównaj. Piecz w temperaturze 180 stopni C ok. 30-40 min.
Przygotuj nasączenie. Zagotuj sok pomarańczowy z syropem prostym, miodem i skórkami z cytrusów. Po zagotowaniu przestudź i dolej rumu. Odstaw.
Przygotuj krokant, czyli karmelizowane orzechy. Cukier z wodą podgrzej w rondelku. Do gotującego się syropu cukrowego dodaj orzechy. Dokładnie wymieszaj i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem. Orzechy piecz w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 10-15 minut. Przestudzone orzechy posiekaj.
Przygotuj krem. Mleko zagotuj z miąższem z laski wanilii. Dodaj cukier, żółtka i wszystko gotuj do temperatury 82 stopni C.
Do gotującego się kremu budyniowego dodaj mączkę migdałową. Ugotowany budyń przełóż do miski i zafoliuj.
Następnej ubij białka z cukrem i dodaj do nich krem budyniowy. Masy dokładnie wymieszaj, żeby się połączyły.
Upieczony biszkopt wyjmij z formy. Zetnij górę biszkoptu i nasączyć ciasto. Na wierzch i boki biszkoptu nałóż krem. Ładnie wyrównaj. Tort obsyp krokantem. Udekoruj tort orzechami. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W