Tort krokantowy

Tort krokantowy
Oceń przepis:
56 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 2 (odc. 5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Torty
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 żółtek (120 g)
  • 60 g cukru
  • zesty z jednej limonki
  • 4 białka (160 g)
  • 100 g cukru
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 20 g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
  • 40 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
Nasączenie:
  • sok z 2 pomarańczy
  • zesty z pomarańczy
  • 80 ml syropu prostego
  • 2 łyżki miodu
  • 60 ml rumu
Krokant (karmelizowane orzechy)
  • 150 g cukru
  • 70 ml wody
  • 150 g orzechów pecan
Krem:
  • 250 ml mleka
  • nasiona z laski wanilii
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka (40 g)
  • 25 g maki migdałowej
  • 1 białko (40 g)
  • 80 g cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj biszkopt. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę.
Ubij żółtka z cukrem i dodaj skórki z limonki.
Połącz wszystkie sypkie składniki: skrobię kukurydzianą, zmielone orzechy laskowe oraz mąkę kukurydzianą. Wszystko razem wymieszaj i przesiej.
Ubite żółtka połącz z ubitymi białkami. Do masy dodaj przesiane sypkie składniki i całość wymieszaj.
Masę przełóż do tortownicy, wyłożonej papierem pergaminowym, wyrównaj. Piecz w temperaturze 180 stopni C ok. 30-40 min.

Przygotuj nasączenie. Zagotuj sok pomarańczowy z syropem prostym, miodem i skórkami z cytrusów. Po zagotowaniu przestudź i dolej rumu. Odstaw.

Przygotuj krokant, czyli karmelizowane orzechy. Cukier z wodą podgrzej w rondelku. Do gotującego się syropu cukrowego dodaj orzechy. Dokładnie wymieszaj i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem. Orzechy piecz w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 10-15 minut. Przestudzone orzechy posiekaj.

Przygotuj krem. Mleko zagotuj z miąższem z laski wanilii. Dodaj cukier, żółtka i wszystko gotuj do temperatury 82 stopni C.
Do gotującego się kremu budyniowego dodaj mączkę migdałową. Ugotowany budyń przełóż do miski i zafoliuj.
Następnej ubij białka z cukrem i dodaj do nich krem budyniowy. Masy dokładnie wymieszaj, żeby się połączyły.

Upieczony biszkopt wyjmij z formy. Zetnij górę biszkoptu i nasączyć ciasto. Na wierzch i boki biszkoptu nałóż krem. Ładnie wyrównaj. Tort obsyp krokantem. Udekoruj tort orzechami. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA