Tort szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki
Oceń przepis:
234 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar (odc. 2)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Torty
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Krem z białą czekoladą:
  • 700 g śmietanki 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 10 g żelatyny + 50 g wody do zalania
Biszkopt czekoladowy:
  • 5 jajek w temp. pokojowej
  • 160 g cukru
  • 110 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 ml oleju
Konfitura wiśniowa:
  • 400 g wiśni mrożonych drylowanych
  • 3 łyżki cukru
  • 50 ml likieru wiśniowego
Do nasączenia:
  • 60 ml likieru wiśniowego
  • 60 ml wody lub soku wiśniowego
Krem do dekoracji:
  • 300 g masła w temp pokojowej
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 180 g śmietanki 30%
Drip:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietanki 30%

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od kremu z białą czekoladą, bo musi być on przygotowany dzień wcześniej. Połowę śmietanki podgrzej prawie do zagotowania. Ściągnij z grzania, dodaj żelatynę, wymieszaj i mieszanką zalej czekoladę. Zblenduj. Dodaj pozostałą ilość śmietanki i ponownie zblenduj. Wstaw na noc do lodówki, przykryty folią w kontakcie. Następnego dnia ubij na sztywny krem.

Biszkopt również upiecz dzień wcześniej. Całe jajka w temperaturze pokojowej ubij razem z cukrem. Ubijaj przez 12-15 minut do uzyskania bardzo gęstej piany, która przy opadaniu będzie tworzyła gęstą wstęgę.

Do osobnej miski wlej olej i dodaj kilka łyżek masy jajecznej. Dokładnie wymieszaj i dodaj do reszty masy jajecznej. Chwilę wymieszaj. Do masy przesiej suche składniki i wymieszaj delikatnie szpatułką. Piecz przez 45-50 minut w 170 stopniach C do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt owiń folią i pozostaw do dnia następnego.

Wiśnie zagotuj z cukrem. Gdy wiśnie się zagęszczą, dodaj likier wiśniowy i gotuj jeszcze 2 minuty.

Składniki nasączenia połącz ze sobą.

Krem do obłożenia możesz wykonać tuż przed samą dekoracją. Nie wymaga on chłodzenia. Masło ubij na biały puch. Gorącą śmietanką zalej czekoladę. Wymieszaj. Odstaw na 5 minut i dodaj do ubitego masła, ciągle miksując.

Biszkopt przekrój na 4 blaty. Najlepiej tort złóż w rancie. Wstaw pierwszy blat biszkoptu. Nasącz go przygotowanym nasączeniem za pomocą pędzla lub łyżki. Wyłóż wiśni na środek blatu, dobrze rozprowadź zostawiając 1 – 2 cm odstępu od brzegu biszkoptu.

Nałóż ubitego kremu z białej czekolady. Tak postępuj, aż wszystkie blaty będą ułożone. Ostatni blat, górny, nasącz od wewnętrznej strony. Wsadź tak złożony tort do lodówki, najlepiej na całą noc. Po nocy wykrój tort z rantu i obłóż go kremem czekoladowym. Schłodź w lodówce.

Na końcu przygotuj drip. Śmietankę podgrzej. Gorącą zalej czekoladę. Wylewaj na schłodzony, złożony tort.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA