Tort szwarcwaldzki
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar (odc. 2)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Torty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Krem z białą czekoladą:
- 700 g śmietanki 36%
- 200 g białej czekolady
- 10 g żelatyny + 50 g wody do zalania
Biszkopt czekoladowy:
- 5 jajek w temp. pokojowej
- 160 g cukru
- 110 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 ml oleju
Konfitura wiśniowa:
- 400 g wiśni mrożonych drylowanych
- 3 łyżki cukru
- 50 ml likieru wiśniowego
Do nasączenia:
- 60 ml likieru wiśniowego
- 60 ml wody lub soku wiśniowego
Krem do dekoracji:
- 300 g masła w temp pokojowej
- 300 g gorzkiej czekolady
- 150 g mlecznej czekolady
- 180 g śmietanki 30%
Drip:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietanki 30%
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od kremu z białą czekoladą, bo musi być on przygotowany dzień wcześniej. Połowę śmietanki podgrzej prawie do zagotowania. Ściągnij z grzania, dodaj żelatynę, wymieszaj i mieszanką zalej czekoladę. Zblenduj. Dodaj pozostałą ilość śmietanki i ponownie zblenduj. Wstaw na noc do lodówki, przykryty folią w kontakcie. Następnego dnia ubij na sztywny krem.
Biszkopt również upiecz dzień wcześniej. Całe jajka w temperaturze pokojowej ubij razem z cukrem. Ubijaj przez 12-15 minut do uzyskania bardzo gęstej piany, która przy opadaniu będzie tworzyła gęstą wstęgę.
Do osobnej miski wlej olej i dodaj kilka łyżek masy jajecznej. Dokładnie wymieszaj i dodaj do reszty masy jajecznej. Chwilę wymieszaj. Do masy przesiej suche składniki i wymieszaj delikatnie szpatułką. Piecz przez 45-50 minut w 170 stopniach C do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt owiń folią i pozostaw do dnia następnego.
Wiśnie zagotuj z cukrem. Gdy wiśnie się zagęszczą, dodaj likier wiśniowy i gotuj jeszcze 2 minuty.
Składniki nasączenia połącz ze sobą.
Krem do obłożenia możesz wykonać tuż przed samą dekoracją. Nie wymaga on chłodzenia. Masło ubij na biały puch. Gorącą śmietanką zalej czekoladę. Wymieszaj. Odstaw na 5 minut i dodaj do ubitego masła, ciągle miksując.
Biszkopt przekrój na 4 blaty. Najlepiej tort złóż w rancie. Wstaw pierwszy blat biszkoptu. Nasącz go przygotowanym nasączeniem za pomocą pędzla lub łyżki. Wyłóż ⅓ wiśni na środek blatu, dobrze rozprowadź zostawiając 1 – 2 cm odstępu od brzegu biszkoptu.
Nałóż ⅓ ubitego kremu z białej czekolady. Tak postępuj, aż wszystkie blaty będą ułożone. Ostatni blat, górny, nasącz od wewnętrznej strony. Wsadź tak złożony tort do lodówki, najlepiej na całą noc. Po nocy wykrój tort z rantu i obłóż go kremem czekoladowym. Schłodź w lodówce.
Na końcu przygotuj drip. Śmietankę podgrzej. Gorącą zalej czekoladę. Wylewaj na schłodzony, złożony tort.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź